Једна од највећих инвестиција у производни сектор у Босни и Херцеговини је отварање велике фабрике њемачке компаније „Мубеа“ у Прњавору, а према првим информацијама, на оглас за запошљавање се јавило и доста људи који раде у иностранству.

Наиме, ова компанија тражи 700 радника.

Како је рекао Дарко Томаш, градоначелник Прњавора, више од четвртине пријављених за посао у овој компанији су људи који раде у иностранству и имају жељу да се врате.

„Свака инвестиција и свако радно мјесто су важни, а посебно инвестиције неких реномираних свјетских фирми. Информацију коју имам од људи из ове компаније је да су више од четвртине пријављених за посао у систему људи из Прњавора који раде у иностранству и то су неке веома позитивне информације које говоре о тренутној ситуацији и у Прњавору и у Републици Српској“, казао је Томаш.

Према његовим ријечима, велики број пријављених људи за посао у овој фабрици је из сусједних мјеста, а не само из Прњавора.

„Оно што ми радимо са привредницима је привлачење људи и из неких других локалних заједница, не само из Прњавора, и мислим да ћемо успјети у томе. Оно што је веома важно, ова инвестиција ни на који начин неће нарушити тржиште радне снаге у Прњавору, нити ће угрозити постојеће инвеститоре који раде у нашем граду. Неопходно је да се изграде објекти и то може трајати до годину и по дана и тада можемо очекивати да крену с радом у пуном капацитету“, нагласио је Томаш.

Ова компанија је крајем јула регистровала фирму у Бањалуци под називом „Mubea Carbo Tech BH“ d.o.o.

Уплаћени капитал фирме је 195.583 КМ, а власник је 100 одсто акција матична фирма у Њемачкој „Mubea Carbo Tech GmbH“.

Дјелатност фирме је производња плоча, листова, цијеви и профила од пластике, а директор је Бернхард Спиелвогел.

„Мубеа“ је свјетски реномирана компанија која запошљава више од 14.000 радника на 48 локација широм свијета, а у 2022. години је имала приход од око три милијарде евра.

Извор: Независне новине

Фото: Н.Н.