• Home
  • /
  • Први Форум

Први Форум дијаспоре

Први Форум дијаспоре одржан је у Бањој Луци  24. и 25. фебруара 2018, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика. Форуму су присуствовали највиши званичници Српске,  (предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, бројни министри из Владе Српске), генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, те представници јавног, политичког, црквеног и друштвеног живота  Српске. Први Форум дијаспоре окупио је око 150 учесника из 26 земаља међу којима су били угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних, студентских и других организација.

У оквиру првог Форума дијаспорe организовани су панели: „Културно и научно умрежавање са дијаспором и хуманитарне активности“ и „Економски потенцијали сарадње Републике Српске и дијаспоре“.

На првом Форуму дијаспоре појавиле су се бројне иницијативе везане за проналажење  трајног механизма за сарадњу са дијаспором и Србима у иностранству. На основу наведених иницијатива Влада Републике Српске је 2019. године успоставила Одјељење за институционалну сарадњу и дијаспору у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу као институционалну тачку за сарадњу са дијаспором.

sr_RSSR