• Home
  • /
  • Форум дијаспоре

О Форуму дијаспоре

Иницијатива за одржавање Форума дијаспоре покренута је 2018. године од стране и  под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика са циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и сваке друге сарадње између Републике Српске и Срба у иностранству.

Форум је прилика да се представници дијаспоре из различитих земаља, представници, политичког, културног, академског живота Републике Српске, те црквени званичници састану и дискутују на теме од интереса за Републике Српску и њену дијаспору. Форум дијаспоре представља највећи форум који окупља Србе из матице и из иностранства као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу и који су заинтересовани за развој Републике Српске.

Успостављање контаката, представљање идеја, изношење сугестија и приједлога за јачање сарадње су очекивани резултати оваквих догађаја. Искуство је показало да је веома значајно да представници институција Републике Српске из прве руке чују мишљења наших грађана који живе у иностранству. На оваквим догађајима се препознају и утврђују теме од заједничког интереса, које надлежне институције уврштавају у своје планове и стратешке документе, са циљем квалитетне и успјешне сарадње са дијаспором.

sr_RSSR