Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је, приликом отварања Европске смотре српског фолклора дијаспоре, да у 21. вијеку наш народ и у отаџбини и у расијању улаже велике напоре који су усмјерени на очување српског идентитета и културе.

Селаковић је том приликом указао на то да су у тој борби за национални идентитет најугроженији Срби који не живе у својој држави, већ изван матице.

Он је учесницима пожелио да сваку наредну Европску смотру фолклора организују са што више људи и више одличних културно-умјетничких друштава која се надмећу у квалитету наступа.

Увјерен сам да ћете у томе да успијете, а Република Србија, наш предсједник и наша Влада, као и остали органи власти, у томе ћемо вам помагати и сада и у будућности, поручио је министар.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић говорио је, у својству изасланика предсједника Владе Милоша Вучевића, на отварању 26. eвропске смотре српског фолклора дијаспоре.

Милићевић је поручио младима из дијаспоре да су у Србији у својој кући и да су им врата у Београду увијек отворена, при чему им је изразио захвалност на томе што широм свијета чувају и прослављају богато културно насљеђе које наш народ његује кроз пјесму, игру и традицију, а које нас повезује и подсјећа на наше коријене, без обзира на то гдје живимо.

Најважније је да сачувате свој језик и ћириличко писмо, српску културу, традицију и историју, као и да се после завршених школа у иностранству једног дана вратите у своју отаџбину. Никада да не заборавите своју тробојку, која је симбол наше прошлости, садашњости и будућности, рекао је министар.

Према његовим ријечима, тробојка нас подсјећа на храброст предака, али и подстиче да доносимо храбре и одговорне одлуке за бољу будућност свих наших сународника.

Данас нам је јединство најпотребније. Важно је јединство свих наших сународника гдjе год живјели, јер Србија и Срби су увек били јаки онолико колико су јединствени, закључио је Милићевић.

На сабору српског фолклора је учествовало приближно 1.600 извођача из укупно 21 фолклорног ансамбла српске дијаспоре из различитих земаља: Аустрије, Италије, Мађарске, Румуније, Њемачке, Француске, Швајцарске, Словеније, Хрватске и Шведске.

Европску смотру фолклора, 26. по реду, организовала је Асоцијација српског фолклора дијаспоре.

Извор: Влада Републике Србије

Фото: Душан Вељовић