Предсједник Републике Српске Милорад Додик одржао је састанке, на маргинама Првог форума дијаспоре, са представницима дијаспоре из Француске, Шведске и Данске, те представницима политичких партија Срба из Македоније и Хрватске.

Предсједник Српске је разговарао са представницима дијаспоре из Француске, предсједником Савеза Срба у Француској Ромеом Милошевићем, замјеником градоначелника Епоне Ивицом Јовићем, универзитетским професором и геополитичарем Алекси Трудом, и оснивачем невладине организације „Солидарност за Косово“ Арном Гујоном.

Додик је захвалио саговорницима за учешће у Првом форуму дијаспоре, истичући да цијени њихов допринос организовању Срба и чувању српског идентитета у Француској.

Изражена је жеља за што тјешњом сарадњом, на свим нивоима, између Републике Српске и српске дијаспоре у Француској.
Током састанка предсједника Српске са представницима дијаспоре из Шведске и Данске, разговарано је о даљем унапређењу сарадње институција Републике Српске и српских удружења из Шведске и Данске.

Додик је упознао саговорнике и са актуелним питањима у Републици Срској, истичући да Срби Републику Српску доживљавају као одраз своје слободе.

Делегацију дијаспоре из Шведске и Данске чинили су представници Српског Савеза из Шведске Томислав Чолић и Срђан Млађеновић, Милан Вукашин из Епархије британско-скандинавске, представник невладине организације „Биро Републике Српске у Шведској“, и представник српске заједнице из Данске Боро Станковић.

Предсједник Српске је разговарао и са представницима политичких партија из Македоније и Хрватске, Иваном Стоиљковићем из Демократске партије Срба у Македонији, Горданом Јовић-Стојковски из Националног савјета Срба у Македонији, Срђаном Милаковићем и Бошком Гвером из Демократског савеза Срба Хрватске.
Додик је истакао да су овакви сусрети веома значајани јер се може разговарати о статусу српске националне заједнице у расејању, те артикулисати на једном мјесту шта би то био заједнички интерес, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.