Бањалука – Очување идентитета становника у дијаспори и унапређење пословног амбијента, те примјена нових технологија кључне су теме другог Форума дијаспоре, који ће у Бањалуци крајем маја окупити велики број учесника различитих професија.

Форум, чији је циљ јачање веза Републике Српске и дијаспоре, биће одржан 30. и 31. маја, а организују га Влада Српске и кабинет предсједнице РС Жељке Цвијановић, која је и покровитељ овогодишње манифестације.

Помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу РС Немања Ковачевић истакао је за “Глас Српске” да су очекивања од овогодишњег форума велика.

– То је јединствена прилика за размјену мишљења о разним темама које су од интереса, како за институције Српске, привреду и академску заједницу, тако и за саму дијаспору – рекао је Ковачевић.

Циљ форума је да буде формирана платформа која ће сваке године окупљати Србе, српске организације, људе из иностранства те пријатеље Српске.

– Намјера нам је да на овогодишњем форуму разговарамо и о стратегији Републике Српске за сарадњу са дијаспором. Биће то прилика да и наша дијаспора да приједлоге како ту сарадњу подићи на виши ниво, након чега би требало да припремимо нацрт тог документа – истакао је Ковачевић.

На другом Форуму дијаспоре очекују око 200 учесника из 40 земаља, а подршку у организацији пружила су и представништва Српске у иностранству, као и Српска православна црква.

Шеф Представништва РС у Бриселу Марио Ђурагић рекао је за “Глас Српске” да је то представништво раније покренуло пројекат “Српска клуб” како би мапирало људске потенцијале Српске у иностранству.

– Развили смо платформу коју већ неколико година одржавамо, а путем које стварамо базу података не само о онима који потичу из Српске, већ о свима који имају позитивну емоцију према Републици, која би служила не само представништву, већ и институцијама РС за активности у цијелом свијету. Веома је битно да ми који смо мала нација бринемо о нашим људима – истакао је Ђурагић, који је и савјетник предсједнице РС за међународну сарадњу и дијаспору.

Нагласио је да је на основу те идеје настала и идеја о организовању Форума дијаспоре како би се људи у дијаспори повезали са Српском.

– Раније су се наши људи када оду у Америку или негдје друго обраћали цркви за све информације и помоћ. Данас је другачије и форум је прилика да се окупимо и будемо дио ове наше виртуелне заједнице. Форум је и доказ добре воље институција РС да остваре везе са нашим људима у иностранству, да сазнамо и препознамо шта можемо урадити за њих на обострано задовољство – рекао је Ђурагић, нагласивши да највише учесника очекује из Европе, али да очекују и учеснике из Филипина, Америке и Јужноафричке Републике.

Форум дијаспоре покренут је 2018. године на иницијативу и под покровитељством тадашњег предсједника Српске Милорада Додика, с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и сваке друге сарадње између Републике Српске и Срба у иностранству. Први форум окупио је око 150 учесника из 26 земаља, међу којима су били угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних, студентских и других организација.

Регистрација

Немања Ковачевић је истакао да је министарство покренуло и званичну интернет страницу форума www.dijasporars.com, путем које се заинтересовани могу регистровати. Форум је отворен и за стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу и који су заинтересовани да својим знањем, искуством и контактима подрже развој Републике Српске.