Манифестација „Српски дани – мјесец српске културе“ обиљежила је мјесец октобар у нашој заједници у Мађарској. Манифестација је установљена одлуком и благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимског г. Лукијана са циљем да из године у годину све више доприноси представљању српске културе у Мађарској. Главни организатор манифестације била је Епархија будимска док су покровитељи били Кабинет Предсједника Републике Српске и Министарство културе Републике Србије. Партнери су били Њ.Е. Биљана Гутић Бјелица, амбасадор БиХ у Мађарској, Амбасада Републике Србије у Мађарској, Самоуправа Срба у Мађарској, Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском Парламенту, Удружење уметника Круг и Удружење Уметност без граница из Београда.

Манифестација „Српски дани“ засигурно је остварила циљеве које је организатор поставио. Оно што је најважније обогаћена је српска култура у Мађарској, али и културна сцена у Мађарској уопште. Посебно задовољство било је сарађивати са институцијама и удружењима који су били партнери у организацији, као  и са дивним умјетницима, научницима и културним дјелатницима, али и личностима из политике и лидерима нашег народа, који су се одазвали и у својој области узели учешће.

У оквиру „Српских дана“ наступили су и умјетници из још једне матичне земље – Републике Српске јер Република Српска има шта да покаже културној јавности Европе и има са чим да се поноси.

Манифестација је трајала од 01. до 30. октобра 2023. године. Свечано отварање манифестације било је 01. октобра ове године у Текелијануму у Будимпешти, а „Српске дане“ је отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Манифестација се састојала: предавање др Милесе Стефановић Бановић са Етнографског института САНУ, изложби „Повратак Милића од Мачве“, „ОРИГИНАЛ ФАЛСИФИКАТА -АРТИСТАА“ Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ), академског умјетника Борка Мочевића, рестаурисаних старих штампаних књига Библиотеке Епархије будимске, „Свети Сава Српски“ Српске школе у Сегедину, Шарене барке – играонице за дјецу,  приказивања филма Седам хиљада душа, промоција књижевног стваралаштва Жељка Пржуља, концерта Српског пјевачког друштва „Слога“ из Митрополије дабробосанске, промоције монографије „Понос нације“, те представе Српског позоришта у Мађарској.

Извор и фото: Епархија будимска