У Бијељини је у оквиру 30. манифестације „Вишњићеви дани“ организовано гостовање чланова СПКД „Просвјета“ из Беча који су Бијељинцима представили своје дугогодишње активности у Аустрији, али и говорили о моделима сарадње и повезивању одбора „Просвјете“ у Републици Српској, БиХ, Србији, Црној Гори и другим земљама. Потпредсједник СПКД „Просвјета“ из Беча Срђан Мијалковић рекао је новинарима прије почетка догађаја под називом „Култура у дијаспори“ да је овај Одбор основан 2011. године и да им је сарадња са бијељинском „Просвјетом“ веома важна, у смислу покретања заједничких пројеката.

– Недавно је код нас боравио предсједник бијељинске „Просвјете“ Славиша Микић, гдје је присуствовао свечаној академији поводом десетогодишњице „Просвјетиних“ школа. То је била сјајна прилика да се упознамо мало боље и да договоримо конкретне пројекте. Тако смо већ данас од Народне библиотеке „Филип Вишњић“ добили одређени број књига за нашу библиотеку, а таква сарадња ће бити настављена и убудуће. Планирамо и међусобна гостовања, као и сарадњу у области издаваштва – навео је Мијалковић. Професор др Јелина Ђурковић из СПКД „Просвјета“ Бијељина истакла је да бечки Одбор годинама шаље извјештаје о свом раду и активностима, који су много пута нашли мјесто у часопису „Српска вила“.

– Ове године је сазрело вријеме да бијељинска „Просвјета“ полако почне да увезује остале одборе, а ево вечерас смо почели од Беча. Изабрали смо најактивнију „Просвјету“ у дијаспори и задовољство нам је што ће публика моћи да чује нешто више о њиховим активностима у Аустрији – нагласила је Ђурковићева.

Догађај „Култура у дијаспори“ организован је у просторијама бијељинског Соколског дома, са почетком у 17.00 часова. Ријеч је о дијелу програма у оквиру јубиларне 30. манифестације „Вишњићеви дани“ коју Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Бијељина у сарадњи са Градском управом и установама културе организује од 1994. године.

Извор и фото: Српско просвјетно и културно друштво ПРОСВЈЕТА АУСТРИЈА – Инфо Бијељина