Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић одржао је радни састанак са представницима 30 релевантних удружења Срба из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Сјеверне Македоније.

Ово је први у низу радних састанака чији циљ је израда будуће стратегије односа матице и дијаспоре, као и новог закона о Србима у дијаспори и региону.

Милићевић је истакао да започиње један историјски процес изградње нових, модерних и јаких односа дијаспоре и Срба у региону са својом матицом, подсјетивши на системску подршку дијаспори, очувању националног идентитета, језика, културе, вјере и других националних обиљежја и вриједности.

Он је, образлажући неопходност израде нове стратегије односа матице и дијаспоре, указао на недостатке у постојећој стратегији донијетој још 2011. године, као и на чињеницу да никада није донијет акциони план за њено спровођење.

Теме о којима се разговарало биле су и повјерење дијаспоре у способност матичне државе да утиче на њихов положај, доступност државних органа Србије за потребе дијаспоре и интеграција дијаспоре у локалне заједнице, уз очување идентитета.

Такође, било је ријечи и о коришћењу савремених средстава комуникације у функцији информисања и очувања културног идентитета, положају и улози организација дијаспоре, њиховој инклузивности и атрактивности за млађе генерације и нову дијаспору.

Уочи почетка састанка, представници Савеза удружења учесника омладинских радних акција Србије додијелили су Милићевићу признање „Ударник године” за заслуге у организовању тематских љетњих кампова у којима је учествовало више од 5.000 младих из региона и дијаспоре.

Извор: Влада Републике Србије

Фото: Душко Вукајловић