Делегација Републике Српске стигла је у вишедневну посјету Кини гдје ће, између осталог, учествовати и на Форуму за сарадњу и развој између НР Кине и Европе.

Један од говорника на Форуму биће и министар Златан Клокић.

Циљ ове посјете су бројни састанци са представницима кинеских компанија из разних области, али и представљање инфраструктурних пројеката који се већ реализују у сарадњи са кинеским партнерима, као и могућности за будућу сарадњу.

Потпредсједник Владе Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас на Форуму за развој и сарадњу Кине и Европе у Шангају да је Српска отворена за економску сарадњу са Кином и пожелио добродошлицу свим потенцијалним партнерима и инвеститорима.

Шеранић је истакао да је приоритет Републике Српске развијање инфраструктуре, унапређење образовања и јачање привреде.

– Вјерујемо да уз вашу подршку и сарадњу можемо направити значајан напредак у овим областима – рекао је Шеранић на Форуму.

Он је указао да је Српска, као стратешки партнер Иницијативе „Један појас – један пут“ до сада кроз суфинансирање инфраструктурних пројеката, попут ауто-путева, као и финансирање изградње кључних електроенергетских пројеката, у великој мјери учествовала у сарадњи и јачању билатералних односа двије земље.

Обраћајући се учесницима Форума, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић рекао је да су предсједник Републике Милорад Додик и Влада Српске иницирали отварање Представништва Републике Српске у Шангају.

– Република Српска у Кини види искреног пријатеља и партнера у доба глобалних промјена, што се манифестује кроз бројне заједничке пројекте и дугогодишњу сарадњу, а отварањем Представништва они ће се још више унаприједити – истакао је Клокић.

Он је нагласио да и поред добијања статуса кандитата за чланство у ЕУ крајем прошле године, Влада Републике Српске је опредјељена за сарадњу са свим земљама свијета, посебно са партнерским земљама у које свакако убраја и НР Кину.

Он је навео и неке веома позитивне примјере успјешних заједничких пројеката из области образовања, изградње саобраћајне инфраструктуре као и спољне трговине.

Делегација Српске борави у вишедневној посјети у Кини током које ће бити одржани састанци са представницима кинеских компанија из области медицине и биомедицине, те за управљање отпадним водама, а планиране су и посјете финансијским и трговинским центрима гдје ће бити представљено пословање и могућност инвестирања у Републику Српску.

Делегација Српске ће посјетити градове Суџоу и Хангџоу, гдје ће имати прилику да разговара са представицима највећих компанија из ових регија.

У делегацији из Српске су и амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, као и представници Министарства саобраћаја и веза, Министарства финансија, те локалних заједница и јавних предузећа.

У Шангају борави и делегација Привредне коморе Републике Српске коју предводи предсједник Коморе Перо Ћорић.

Форум за развој и сарадњу Кине и Европе одржава се у оквиру Кинеског међународног сајма за увоз и извоз у Шангају, који организују Влада Кине и Кинески међународни увозно-извозни биро.

На сајму, који ће трајати до 10. новембра, учествује више од 500 кинеских званичника и привредника и биће представљене нове технологије, производи и услуге, као и могућности пласирања на нова тржишта.

Други дан званичне посјете НР Кини обиљежили су састанци, разговори и стварање конекција од којих би Република Српска могла имати значајну корист.

Министар Златан Клокић је заједно са министром трговине и туризма Денисом Шулићем разговарао са представницима компаније Shanghai Oujian Network Development Group Corporation који су заинтересовани за увоз производа из Републике Српске у Кину, а посебно интересовање су показали за месне и млијечне производе.

– Драго нам је видјети да гдје год дођемо, ту су и прилике за раст и развој међусобне сарадње – каже Клокић.

Многе компаније из Кине, заинтересоване су за отварање својих погона у Републици Српској, што би аутоматски значило и отварање нових радних мјеста, због чега је ова посјета Кини посебно битна.

Једна од тих компанија је и Investment company for electric motocycles enterprise са чијим представницима је разговарао министар Златан Клокић, заједно са амбасадором БиХ у Кини Синишом Берјаном.

Извор: Министарство за европскe интеграције и међународну сарадњу – РТРС

Фото: Уступљена фотографија