Трећа по реду инвестициона конференција „Инвест Српска“ коју организује Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, уз подршку предсједника Милорада Додика, је почела у Бањи Врућици. Конференција окупља најважније доносиоце одлука, представнике јединица локалне самоуправе, пословне и финансијске заједнице РС и региона. Отварању конференције је присуствовао премијер Радован Вишковић, као и миистар Златан Клокић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворио је Инвестициону конференцију „Инвест Српска“, те поручио да је Српска добро мјесто за инвестирање и да је ту сигуран капитал страних инвеститора. Вишковић је током обраћања истакао да жели инвеститоре који ће обезбиједити солидна примања и задржати домаће раднике. „Рјешење је у партнерском односу“, рекао је Вишковић и истакао да је Влада сервис свима који жели добро Српској. Он је указао на добар географски положај Републике Српске, њене пореске политике, богатство енергената и квалитетне радне снаге, што је све повољније у односу на простор Балкана и окружење. Коментаришући то да су дознаке дијаспоре веће од страних инвестиција, премијер Српске је рекао да су миграције велике деценијама уназад, а да су људи са ових простора који живе у иностранству увијек спремни да улажу у свој родни крај и помажу ближње.

Током обраћања на првом панелу „Инвестиције и како до нових инвеститора“, у оквиру конференције „Инвест Српске“, министар Митровић је истакао напоре земаља ЕУ да свој процес производње приближе границама, као и да страни инвеститор сигурно жели да пласира свој капитал, да зна колико времена му треба да покрене пословање, са каквом радном снагом та средина располаже. Према његовим ријечима, у обезбијеђивању таквог пословног амбијента у Републици Српској све установе, институције и организације морају бити у партнерском односу. Митровић је навео да Српска има четири врсте подстицаја у зависности од величине иностраних инвеститора и планираних улагања, а одговарајућим мјерама се подиже и конкурентност домаће привреде дигитализацијом процеса производње, јачања саобраћајне инфраструктуре, иновација. Услиједили су панели „Изазови и потребе финансирања извоза“ на којем ће се сагледати искуства финансијског и домаћег банкарског сектора, „Локалне заједнице – право мјесто за улагање“ који је битан јер се инвестиције и реализују у општинама и градовима, „Компаративне предности домаћег извоза“ .

Дражен Врховац, вршилац дужности директора ИРБ-а РС је рекао да су упознали све учеснике са бенефитима којима располаже ИРБ РС. „Створили смо бројне контакте и омогућили бројне прилике РС како би промовисали и привукли инвестиције“, додао је Врховац. Директор ИРБ-а Дражен Врховац најавио је да ће закључци са овог инвестиционог форума ићи у правцу рјешавања уочених проблема код домаћих извозно оријентисаних предузећа, али и локалних заједница како би се оснажио привредни амбијент у Републици Српској.

Извор: Влада Републике Српске – РТРС – Независне новине – еКапија

Фото: РТРС