Предсjедник Аустријског савеза српског фолклора (АССФ), Александар Станковић, активно се залаже за акредитацију програма за стручно усавршавање умjетничких руководилаца у Аустрији и цијелој дијаспори, како би се млади едуковали у најбољим условима и стекли међународно признате дипломе за ово звање. Он је, током прошлог викенда, посјетио највећи семинар за умјетничке руководиоце у дијаспори, који је ове године одржан по 15. пут у организацији Српског културног центра „Стеван Мокрањац “ из Беча, и поздравио све учеснике.

„Велико интересовање и посећеност семинара, потврђује чињеницу колико је квалитетно стручно усавршавање за уметничке руководиоце потребно дијаспори. Ми се већ, у сарадњи са институцијама Републике Србије и Аустрије, активно залажемо за пројекат стручог усавршавања уметничких руководилаца и активно радимо на томе да што пре начинимо и прве званичне кораке ка реализацији ове идеје. На тај начин, не бисмо само образовали нову генерацију уметничких руководилаца, него бисмо осигурали опстанак и развој наших културно-уметничких друштава која су стожер очувања српског идентитета, језика, културе и традиције у дијаспори. Истовремено, са активностима на припреми овог пројекта, залажемо се да се изборимо за статус постојећих уметничких руководилаца“, каже Александар Станковић, предсједник Аустријског савеза српског фолклора.

Иначе, семинар за умјетничке руководиоце ове године, у организацији Српског културног центра „Стеван Мокрањац“ из Беча, окупио је више од 270 полазника из Европе, Србије и Републике Српске и то је, до сада, највећи број полазника на једном семинару, како у дијаспори, тако и у Србији. Семинар је трајао три дана и тематски био подјељен на области: Игре из Призрена, Игре из Краљева, Игре из Ужица, Влашке игре из Црноречја. Посљедњег дана полазницима су подељени сертификати о завршеном семинару.

Извор: Радио-телевизија Србије – RUDNIK.AT

Фото: Српски културни центар „Стеван Мокрањац“ Беч