Предсједник Србије Александар Вучић примио је у Београду српску дјецу из Хрватске, Словеније и Мађарске којима је рекао да имају чиме да се поносе и да чувају српски језик, посебно ћирилицу.

– Ма како и ма колико та ћирилица некима у региону личила на хијероглифе, ми знамо колико је то савршено писмо и колико је то на крају крајева наше писмо – рекао је Вучић.

Он им је пренио да морају да знају и латинично писма, али и своје, ћириличко писмо, те захвалио свима који раде на очување српског језика и писма, а као примјер је навео да су и велики народи попут Њемаца и Руса сачували своју националну самобитност, самосталност, независност љубоморно чувајући и бранећи језик и национално писмо.

Вучић је истакао да у Србији увијек има мјеста, посла и љубави за све и да државне границе не могу и не смију да буду ограничавајући фактор за културне, језичке и сваке друге домете једног народа.

Он је нагласио да је срећан што је био у прилици да дио времена проведе са дјецом и да зна, када их је видио у мајицама са ликом Николе Тесле, колико су поносни што је научник српског рода.

Обративши се малишанима из Даља, Вучић је рекао да они посебно могу да се поносе Милутином Миланковићем, који је вјероватно најцитиранији научник, као и Личани и Крајишници Николом Теслом.

Малишанима је уручио пригодне поклоне и пожелио да се у Београду осјећају као у својој кући, јер су Србија и Београд ма гдје живјели њихова кућа, чија врата ће увијек бити отворена.

У име дјеце Вучићу је захвалила Оливера Ђукић за све што чини за Србе у региону и позвала га да посјети мјеста у којим они живе, поручивши му да ће га примити са много љубави.

Током боравка у Србији, 36 дјеце узраста од 10 до 14 година из Хрватске, Мађарске и Словеније су, поред Београда, посјетили Нови Сад, Врбас, Сремске Карловце, манастире Фрушке Горе.

Они су учествовали у Кампу који је организован трећи пут ради очувања српске традиције, језика и културе.

Камп је осмишљен тако да дјеца упознају историју српског народа, да посјете бројне институције и установе, али и да виде природне љепоте Србије и створе нова пријатељства којима се граде неки нови мостови сарадње.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Председништво Србије/Dimitrije Goll