Самит под називом „Сусрет матице и дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије“ одржан је на Новосадском сајму и у Привредној комори Војводине.

Самит има за циљ изградњу модерне, уређене, развијене и патриотске државе, саопштила је покрајинска влада.

Добитник повеље и захвалнице и један од покровитеља манифестације, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић рекао је да је повезивање са корјенима људи са ових простора веома значајно за очување традиције, културе, особености и свега што нас чини једним народом.

„Данашњи сусрет је сусрет пријатеља, сусрет браће која разговарају о истим темама. Не постоје ‘они и ми’ – ми смо једно. Идеја јесте да се боље упознамо, да видимо које су то могућности инвестирања са обе стране“, рекао је он.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам ће упутити приједлог организаторима и учесницима да се омогући студентима обављање стручне праксе код наших земљака који живе и раде у иностранству.

„Идеја је да млади будући стручњаци имају где да стекну знање и искуство у најбољим компанијама које воде наши људи у дијаспори, како би га применили у Србији“, рекао је Иванишевић, додајући да највећа спона матице са дијаспором лежи у љубави према Србији.

Скуп је одржан у организацији удружења „Корени“, а уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Града Новог Сада, покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Извор: РТВ-Танјуг

Фото: Покрајинска влада