У оквиру манифестације Дани Српске у Србији делегација Републике Српске из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу разговарала је у Чачку са замјеником градоначелника Владаном Милићем и помоћником градоначелника Мирославом Петковићем о учвршћивању веза између града Чачка и Републике Српске.

На пријему у градској управи Чачка делегацију Републике Српске чинили су Немања Ковачевић, помоћник министра за међународну сарадњу и Горан Вучић, шеф Кабинета министра за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српскe.

Ковачевић је рекао да је током разговора наглашена посвећеност његовању заједничке традицијe и културе, као и стављен акценат на оснаживање програма и пројеката које имају за циљ повезивање и сарадњу младих људи са ове стране ријеке Дрине.

Он је навео да се јубиларна, десета по реду манифестација „Дани Српске у Србији“ одржава у години прослављања 30 година Републике Српске што јој даје на посебној важности.

„Тим поводом смо и разговарали са представницима града Чачка на тему учвршћивања веза између града Чачка и Републике Српске. Повезивање општина и градова из Србије и Српске је у фокусу овогодишње манифестације и због тога ме радује да је један од градова домаћина и град Чачак“, рекао је Ковачевић.

Делегација Представништва Републике Српске у Србији синоћ је са руководстом Зрењанина, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, договорила интензивирање сарадње са три братска града – Бијељином, Требињем и Лакташима, као и проширење пројекта студентске праксе.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је са градоначелеником Зрењанина Симом Салапуром и његовим сарадницима договорено и да се интензивира сарадња младих, истакнутих младих умјетника и привредника.

Када је ријеч о проширењу студентске праксе, Цицовић је навео да је договорено да се са Канцеларијом младих у Зрењанину покрене иницијатива да студенти из Републике Српске у том граду обављају праксу.

Салапура је рекао да их за Републику Српску посебно веже то што имају споразуме о братимљењу са Требињем, Бијељином и Лакташима, као и добре везе са Вишеградом и Билећом.

Он је истакао да су везе Војводине, тог дијела Баната, много дубље и дуже са Републиком Српском и да то показује и поријекло и контакти између насељених мјеста.

„Посебно нас радује да пратимо оно што раде руководства влада Србије и Српске у смислу приближавања не само када је у питању култура него свака област економског развоја“, рекао је Салапура.

У Новом Саду на Тргу слободе истог дана свечано je отворен штанд Туристичке организације Републике Српске, на ком ће у наредна два дана бити представљени сви туристички потенцијали и ресурси Републике Српске, која је већ годинама омиљена дестинација грађана Србије.

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић истакао је на свечаном отварању штанда да су Туристичка организација Републике Српске и туристичке организације градова и општина Републике Српске изузетно мотивисани да се на најбољи начин представе у Србији.

„Наша браћа и сестре у великом броју посјећују Републику Српску и увијек се изнова радујемо када видимо да се тај број посјета увећава“ – рекао је Лончаревић.

Промоција туристичке понуде Републике Српске у Новом Саду дио је програма десете јубиларне манифестације „Дани Српске у Србији“ и трајаће од 12. до 14. септембра у времену од 12 до 21 час.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији