По први пут Срби у Ници, Срби окупљени око Српско-француског удружења из истоименог града организовали су велику прославу Видовдана на Азурној обали. Прослава је била отворена за све – свој народ, домаћине, као и за све оне који живе на овом поднебљу. Манифестација названа Видовданска звона имала је за циљ не само обиљежавање овог великог празника, већ и његовање и јачање француско-српског пријатељства, које траје вијековима. Како је истакао предсједник Српско-француског удружења Владан Радовановић, „француско-српско пријатељство почиње доласком Јелене Анжујске на наше поднебље, а ова манифестација је само показала колико је нама важан Видовдан, Косовски бој, наша вера, култура, традиција и да то наши сународници разумеју”.

Амфитеатар Гарибалди је био препун, тражило се мјесто више, а богат програм извели су појци Вера Столић (са Косова и Метохије), Вид Ерцег и Немања Перкучин (са Београдске богословије); потом глумци Јасмина Стоиљковић и Страхиња Бичанин из Српске драме Приштинског позоришта – Грачаница; свирач Милан Вашалић – етно мулти-инструменталиста, као и специјални учесници полазници школе при српској цркви Успења Пресвете Богородице у Ници.

Програм је био на српском језику са титлом на француски језик. Са посебном пажњом пратили су га конзули из Холандије, Малте, Шри Ланке, Русије, као и српски почасни конзул у Ници Филип Манжар, затим представници града Нице, Дутр Сирил, директор за међународну сарадњу града Нице, Станислав Андре,  представник у Скупштини и Верола Огуст, ресорни савјетник града Нице; предсједник удружења Легије странаца у Ници пуковник у пензији Ланглан, са члановима Удружења, а међу којима су била 3 официра и Никола Гутић, члан Легије странаца и домаћин колегама овој манифестацији. Присутни су били многобројни Французи и представници дијаспоре из региона.

„Много нам је драго што су наши гости из Француске могли да осете, а после и у разговору да нам кажу да су разумели зашто је за нас Видовдан посебан празник”, додао је Владан Радовановић организатор ове вечери. „Мислим да смо овим догађајем само ојачали наше дуго француско-српско пријатељство, које се овде посебно негује и за које се ми итекако залажемо.”

Музичко-сценски програм Видовданска звона осмислили су – аутор умјетничког програма Јасмина Стоиљковић, организатор Владан Радовановић, интерпретатор Андријан Дујен Орсини, док је Никола Митић био задужен за видео записе и музику. Манифестацију је подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

„Са обележавањем Видовдана у Ници настављамо. Прва манифестација је била сјајна и веома успешна, што нас све посебно радује. Хвала свима на помоћи и организацији. Успели смо!”, додао је Радовановић.

Извор: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО

Фото: Архива Српско-француско удружење Ница