Министар у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић и представници више од 130 удружења српске дијаспоре из цијелог свијета договорили су током састанка детаље „Видовданског сабора дијаспоре“, који ће бити одржан 1. и 2. јула у Београду.

Милићевић је захвалио свима који су изнијели своје приједлоге и сугестије током онлајн консултативног састанка и обећао да ће учинити све да се убрза рјешавање свих отворених питања која евентуално постоје у односима дијаспоре и матичне државе.

„Наша дијаспора представља огромно благо нашег народа и на нама је да је подржимо, охрабримо и заједно радимо на остварењу заједничких циљева у пружању подршке младим генерацијама у расејању да остану повезане са својим коренима. Наш државни и национални интерес јесте да створимо још чвршће везе матице и дијаспоре“, рекао је Милићевић, саопштено је из Владе Србије.

Он је нагласио да снага српског народа лежи у српском језику, култури и вјери и да мора постојати одлучност у томе да асимилација не буде на штету ових темеља српског идентитета.

„Видовдански сабор дијаспоре“ представља јединствену прилику у очувању националног идентитета нашег народа у иностранству, закључио је Милићевић.

На „Видовданском сабору дијаспоре“ биће присутно 250 учесника из српске дијаспоре из цијелог свијета.

Извор и фото: Инфо Бијељина