Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић добио је подршку од градоначелника Крфа Меропи Идреу да манифестација „Дани српства на Крфу“ постане традиционална и буде организована и наредних година.

Клокић је током састанка на Крфу са Идреу похвалио организацију манифестације „Дана српства на Крфу“ која се први пут одржава на овом грчком острву.

На састанку се разговарало и о важности очувања културе сјећања, нарочито јер је ова манифестација конципирана тако да слави дане када су наши преци, послије албанске голготе и страдања, на Крфу пронашли острво спаса, саопштено је из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу.

На састанку се разговарало и о досадашњој сарадњи града Крфа и Републике Српске, нарочито кроз заједнички пројекат који се реализује са Представништвом Републике Српске у Грчкој везано за организовање учења српског језика на Крфу, а једна од тема било је и организовање ђачких екскурзија из Републике Српске на Крф.

Заједно са министром Клокићем, испред Владе Републике Српске, састанку је присуствовала и министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, заједно са шефом Представништва Републике Српске у Грчкој Јеленом Јовановић.

Током дана, у оквиру манифестације „Дани српства на Крфу“ планирана је презентација српске гастрономије, али и ревијални фудбалски турнир на коме су учествовали ветерани фудбалских клубова: Црвена звезда, Борац-Бањалука и Керкира са Крфа.

Овај турнир се игра у част српским херојима који су 1. априла 1916. године, само мјесец дана након голготе коју су доживјели на путу до Крфа, одиграли утакмицу против пријатељских грчких војника.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић састао се са представницима крфског Друштва грчко-српског пријатељства.

Министар Клокић се захвалио предсједнику друштва Жељку Поповићу на указаном гостопримству и истакао важност културе сјећања које гаји ово друштво, уз тврдњу да посјета Крфу за њега лично, али и за сваког припадника српског народа представља својеврсно ходочашће.

Током састанка разговарано је о важности грчко-српског друштва на Крфу за очување српске културе, историје и традиције. Предсједник Друштва је министра Клокића упознао са потребама очувања споменика „Гвозденом пуку“ у Дасији, али и о важности постављања новог спомен обиљежја у мјесту Аналипси гдје је током Првог свјетског рата било српско војничко и цивилно гробље.

Поповић је министру поклонио књигу „Крф, острво васкрсења Србије“ коју је сам написао и која представља најпотпунији приказ боравка Срба на Крфу у Првом свјетском рату.

Поповић је истакао велику заинтересованост грчког становништва на Крфу за учењем српског језика, нарочито након што је пројекат учења прошле године покренуло Представништво Републике Српске у Грчкој, а планира да га настави у наредном периоду.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић положио је вијенац на споменик српским војницима у маузолеју на острву Видо, те истакао да је њихово страдање било врхунац трагедије српског народа након албанске голготе и да Српска то никада неће заборавити.

Клокић је нагласио да ће Српска чувати сјећање на страдање, патњу и жртву српских јунака који почивају у плавој гробници.

„Поносни смо што смо њихови потомци и дужност свакога од нас је да његује сјећање на њихово јунаштво и страдање“, рекао је Клокић.

Током дана, делегација из Републике Српске је, у склопу обиљежавања манифестације „Дани Српства на Крфу“, посјетила крфски музеј „Српска кућа“.

Извор: РТРС – Глас Српске – Срна

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу