У спомен на солунску браћу Ћирила и Методија, који су заслужни за ширење писмености, обиљежава се Дан словенске писмености и културе. Управо је важно подсјетити се значаја његовања српског језика и ћирилице, у чему би свако од нас требало да да свој допринос.

Љубав према језику и писму развија се од малих ногу. Потврђено је то и конкурсом „Моја оловка пише ћирилицом“, на који је пристигло око 700 радова. Међу награђенима је и Ђорђе Михић из Билеће који је у категорији „Млађи основци“ међу 254 рукописа добио Златно перо за ћирилични краснопис.

Онолико смо велики као народ, колико чувамо свој језик – ријечи су реформатора српског језика Вука Караџића. Ове ријечи су водиља и студенткињи генерације Филолошког факултета у Бањалуци Јелени Раца, која каже да је српски језик данас прилично потцијењен.

– Мислим да се ћирилица све више запоставља и да би наставници у основним и средњим школама константно требали да подстичу ученике и да их опомињу на то колико је битно да знамо своје писмо – каже Раца.

Српски језик требало би да његује сваки појединац лично, а све полази, истичу, од културе читања.

– Апелујем на сваког појединца који се служи јавним говором у свим сферама јавне употребе језика, да пође од своје кућне, личне библиотеке јер је то најбољи и најефикаснији начин очувања језика и унапређења своје говорне културе – истакла је Биљана Бабић, декан Филолошког факултета у Бањалуци.

Управо са Филолошког факултета у Бањалуци, који је обиљежио свој дан, раније је покренута иницијатива за увођењем предмета српски језик на основним студијама свих факултета, али консензус о томе још није постигнут.

– Ми у академској заједници морамо инсистирати на квалитету српског језика и на коришћењу ћирилице као писма. Али не само на факултетима, него и у основном и средњем образовању – нагласио је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Народна скупштина Републике Српске у септембру 2021. усвојила је Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, којим су српски језик и ћирилица проглашени културним добром од изузетног значаја.

Извор и фото: РТРС