Традиционална, девета по реду манифестација „Вече Републике Српске“ одржана је 22. априла у организацији Завичајне заједнице „Република Српска“, из Суботице.

Свечаности су присуствовали Стеван Бакић, градоначелник Суботице и Борислав Максимовић, савјетник за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури, умјетности и спорту, Александар Ђедовац, директор Покрајинског фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, генарал Милан Челекетић и предсjедник Савеза српских удружења Северно-бачког округа, Мирослав Каран.

Бакић је рекао да је Завичајна заједница „Република Српска“ једно од завичајних удружења у овом граду чије руководство и чланови настоје да бројним активностима његују и сачувају обичаје, традицију и културу свог родног краја, да одржавају и јачају везе с крајем из којег потичу, али и да дају што је могуће већи допринос развоју и промоцији Суботице.

„Град Суботица има изузетну сарадњу са Завичајном заједницом „Република Српска“ и пружа јој подршку, као и свим другим удружењима у нашем граду која се залажу да отргну од заборава сећање на свој завичај“, истакао је Бакић.

„Ваша преданост и труд су нам изузетно драгоцјени и желим да истакнем да ћемо увијек бити уз вас и пружити подршку у свим пројектима који имају за циљ очување наше традиције и културе“ рекао је Максимовић и истакао да је посебно значајан рад и допринос Завичајне заједнице у развоју града Суботице и изградњи што бољих веза између Републике Србије и Републике Српске.

„Желим да се посебно захвалим овом предивном граду и његовим становницима, који су нас увијек топло дочекивали и подржавали наш рад на очувању сјећања и културе завичаја“, истакао је Максимовић.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су „Синови Мањаче“ и вокална солисткиња Мирјана Јанус, КУД „Срце Кнешпоља“, „Жубор Врбање“ и Дејан Анђеловић, члан суботичке етно групе „Искон“.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији