Пред великом публиком у сали VAZ у Санкт Пелтену одржана је 38. Смотра културно-умјетничког стваралаштва Срба у Аустрији.

Златне плакете освојили су: КСЦ „Стеван Мокрањац“ из Беча, КУД „КСЗС“ Салцбург, КСД „Бамби“ Беч, „Ј.Ј Змај“ Соленау, КУД „Младост“ Леоберсдорф, Удружени ансамбал „Завичај“ Клагенфурт и „Никола Тесла“ Филах.

Сребне плакете понели су КУД „Јединство“ из Беча, „Ј.Ј. Змај“ Фелдкирх и „Опанак“ из Салцбурга, а бронзане – КУД „Требава“ Салфелден и КУД „Слога“ из Салцбурга. Пехар „Чича“ је ове године припао СКЦ „Стеван Мокрањац“ из Беча.

Публика је уживала у умјетничким гравурама играча, разноврсним кореографијама и забавном дијелу програма. Свечаном отварању манифестације присуствовали су и највиши представници Републике Србије у Републици Аустрији, амбасадор Небојша Родић и Жељко Обрадовић, шеф сталне мисије Србије при ОЕБС у Бечу, предсједник Радничке коморе (Arbeiterkammer) Доње Аустрије, Markus Wieser (SPÖ) и Зоран Анђелковић, специјални савјетник министра без портфеља задуженог за дијаспору, Ђорђа Милићевића.

– Смотра је у потпуности испунила сва очекивања. Сви учесници су победници, јер оно што је најважније је да је победило заједништво и љубав према фолклору. И овог пута се показало да смо јединствени и да, преко народне игре, песме, музике и народне ношње, чувамо и негујемо српски језик, традицију и културу овде у Аустрији – каже предсједник Аустријског савеза српског фолклора (АССФ), Александар Станковић.

– Захаваљујем се свима који су дошли на Смотру, свим учесницима, представницима друштава, уметничким руководиоцима и људима у Аустријском савезу српског фолклора (АССФ) који су дали значајан допринос у организацији. Посебно се захваљујемо спонзорима уз чију подршку је одржана 38. Смотра културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији. Следеће што са нестрпљењем ишчекујемо је Европска смотра српског фолклора која се крајем маја одржава у Новом Саду на којој ће учествовати велики број друштава из Аустрије – наглашава Станковић.

Манифестација „38. Смотра културно-умјетничког стваралаштва Срба у Аустрији“ одржана је под покровитељством Министарства спољних послова Републике Србије, односно Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а у организацији Аустријског савез српског фолклора (АССФ).

Шта је Аустријски савез српског фолкора?

Аустријски савез српског фолклора основан је 2020. године и окупља 26 српских удружења, клубова и културно-умјетничких друштава из Аустрије. Главна мисија Савеза је да развија, унапређује, координира и повезује културно-умјетничка друштва, како међусобно, тако и са другим релевантним установама културе у матици и Републици Аустрији, док је главна дјелатност очување, подстицање и извођење српских традиционалних игара.

Извор: Telegraf.rs

Фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону