У Архиву Војводине у Новом Саду отворена је шеста по реду изложба „Путевима предака“, коју је организовало Удружење „Српски крајеви“, а подржало Представништво Републике Српске у Србији.

Изложбу, коју ће новосадска публика моћи да види до 28. априла, чини 21 умјетнички рад настао на традиционалној ликовној колонији „Путевима предака“ у децембру прошле године у галерији „Мацут“.

На отварању изложбе уручене су награде најуспјешнијим, првонаграђеном вајару Бошку Ивићу за бисту „Хајдук Вељко“, Снежани Мандић за слику „Манастир Куманица“ и Владану Николићу за слику „Вук Караџић“.

Предсједник Удружења „Српски крајеви“ Славиша Рујевић рекао је да су ликовна колонија и пратећа изложба настале као резултат жеље да се кроз ликовне радове остави својеврсно завјештање за будућа покољења.

„Важно је да смо постали препознатљиви и аутентични, јер осликавамо путеве предака као што и сам назив ликовне колоније говори и мислим да смо јединствени и да је код нас тема искључиво српско културно насљеђе“, рекао је Рујевић.

Рујевић је навео да је у плану да изложба у скорије вријеме буде постављена у Културном центру Темерин, а да су у току разговори да се дио изложбе приреди и у Грачаници на Косову и Метохији. Изложбу „Путевима предака“ подржали су Архив Војводине, Градска управа за културу Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине и Представништво Републике Српске у Србији.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији