„Фит фор Аустрија“ је један од значајнијих привредних пројеката, који ће трајати током цијеле године, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

– Посјета и генерално комуникација између наше дијаспоре је врло значајна, поготово када је ријеч о привреди – истиче Филиповић.

Када је ријеч о пројектима који се тренутно спроводе, Филиповић истиче да је један од значајнијих пројеката „Фит фор Аустрија“, који је започет и у Бањалуци, а трајаће током цијеле године.

– Кроз тренинге и припреме Представништва и аустријске коморе, припремамо наше привреднике за наступ у Аустрији, а план је да на љето, први циклус привредника посјети Аустрију. Циклуси обухватају до 20 учесника – истиче Филиповић.

Додаје, да се показало да су дрво и метал најзначајније бранше када је ријеч о сарадњи са Аустријом.

Представништво Републике Српске у Аустрији, у сарадњи са Привредном комором Аустрије, те Иновационим центром Бањалука  и Развојном агенцијом Републике Српске, организовало је тренинге за извозно оријентисане привреднике из Републике Српске с циљем унапређења привредне сарадње и бољег позиционирања на аустријском тржишту.

У оквиру програма „Фит фор Аустрија“, пријављени полазници из Бањалуке и Бијељине током марта прошли су два модула обуке.

„Циљ ових обука је да се полазницима пренесу знања која могу допринијети ефикаснијем наступу према предузећима у Аустрији. Представништво Републике Српске у Аустрији позвало је сва заинтересована предузећа из сектора металопрерада и дрвопрерада да се пријаве на пројекат повезивања предузећа из Републике Српске са привредницима у Аустрији“, рекао је шеф Представништва, Младен Филиповић.

Пројекат „Фит фор Аустрија“, који је започет у Бањалуци и Бијељини, трајаће током цијеле године, а у наредном циклусу обухватиће привреднике из других општина и градова Републике Српске.

Извор и фото: РТРС – Представништво Републике Српске у Републици Аустрији