У општини Сечањ, у којој су колонизовани бројни Херцеговци, је отворена „Херцеговачка кућа – ђедовина“ у којој ће посјетиоци бити у прилици да погледају богату историјску грађу о колонизацији Херцеговаца у Банат.

У „Херцеговачкој кући“, која је у форми музеја, моћи ће да се погледају предмети и фотографије породица које су населиле Сечањ и остала банатска села.

Члан Групе „Ерцег“ и потомак Херцеговаца Вајо Милошевић рекао је да се радује што ће на овај начин традиција њихових предака остати сачувана.

Шеф Представништва Републике Српске у Србије Млађен Цицовић рекао је на церемонији отварања „Херцеговачке куће“ да Херцеговци на прави начин показују како се држи  веза са завичајем и како се чува култура, традиција и обичаји из завичаја.

– Размишљао сам шта уопште да кажем онима који потичу од Херцеговаца, а да они нису рекли и да њихови славни преци нису уградили у темеље српског националног идентитета. Шта рећи вама који на прави начин показујете како и на који начин треба чувати традицију, културу, обичаје и све оно што је остало у вашем завичају – рекао је Цицовић.

Према његовим ријечима, све оно што Херцеговци раде доприноси укупним односима Срба са обје стране ријеке Дрине.

– Само јединствени и сабрани можемо да се одупремо искушењима и изазовима у којима се налазимо – рекао је Цицовић и додао да односи Српске и Србије никада нису били бољи.

Он је истакао да је српски народ увијек знао да поштује своју прошлост и да вјерује да ће умијети да одоли свим искушењима.

Извор: Представништво Републике Српске у Србији

Фото: ЗР Клик