Поводом Дана сјећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у II свјетском рату, Савез Срба Словеније уприличио је премијеру филма Дара из Јасеновца у Словенији. Ова манифестација била је одржана у биоскопу Cineplexx у Марибору.

Свим присутнима на почетку су се обратили Владимир Кокановић, предсједник Савеза Срба Словеније, Андрија Јоргић, директор компаније Борба и Лена Гргуревич, посланик у Скупштини Словеније и предсједавајућа групе пријатељства Србије у Словеније у словеначком парламенту.

Овој манифестацији присуствовали су и јереј Горан Шљивић, старјешина цркве СПЦ у Цељу, директор Синагоге у Марибору Борис Хајдињак, предсједник Савеза Рома Словеније Јожек Хорват Муц, директор Музеја НОБ Симона Трипкович, представник Центра за одговорне медије из Београда Марко Матић, представници борачких организација НОБ из Словеније, представници српских друштава из Словеније и бројни други.

Изузетно нас радује што смо у оволиком броју, заједно са представницима ромске и јеврејске заједнице у Словенији, али и представницима СПЦ и бројних чланова српских друштава у Словенији обиљежили овај важан дан, и послали поруку да ћемо заједнички чувати сјећање на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма.

Не смијемо заборавити жртву коју су наши народи дали у Јасеновцу, Доњој Градини и бројним другим логорима.

Извор и фото: Савез Срба Словеније