Инвестициони форум на којем су представљене понуде за улагање у Републику Српску одржан је синоћ у Бечу, у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) и Представништва Републике Српске у Аустрији.

Овом приликом, аустријски привредници и предузетници информисани су о активностима ИРБ РС, конкретним понудама за улагање, а представљена је и стимулативна пореска политика и кључни пројекти Владе Републике Српске.

Управа ИРБ РС, на челу са вршиоцем дужности директора Драженом Врховцем, представила је актуелне и планиране пројекте у области јавних инвестиција, као и индустријске зоне које успјешно дјелују широм Републике Српске.

Акценат је на привередним секторима у области саобраћајне инфраструктуре, прерађивачке индустрије (дрвопрерађивачке и металопрерађивачке), у секторима производње хране и туризма.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац позвао је аустријске привреднике да кроз директан контакт са институцијама Републике Српске развијају дугорочна и стратешка партнерства. Он је рекао да ИРБРС наставља са ширењем базе података домаћих и страних компанија и њихових пројеката ради међусобног пословног повезивања с циљем квалитетних улагања у Републику Српску, те да је Инвестициони форум један од начина.

Зоран Талић, в.д. директора Сектора за промоцију страних инвестиција, представио је групи предузетника из Аустрије неке од јавних пројеката који ће се реализовати у Републици Српској, као и понуде за директне инвестиције у компаније у Републици Српској.

Инвест форум окупио је привреднике српске дијаспоре и представнике пословне заједнице Аустрије, а догађају је присуствовао и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, који се обратио присутним гостима.

Филиповић је нагласио да је веома важно да се остварују директни контакти са аустријским привредницима, како би се наше институције на непосредан начин повезале са представницима пословне заједнице из Аустрије с циљем успостављања нових пословних контаката и проширења сарадње.

„Важно је да радимо на јачању институционалних веза између Републике Српске и Аустрије. Представништво остаје посвећено јачању привредних веза са Аустријом, а подршка на том путу су наше институције и наша дијаспора који су веома посвећени промоцији потенцијала Републике Српске и активно раде на сарадњи у различитим областима“, рекао је Филиповић.

Инвестициони форум у Бечу одржава се у сарадњи са Аустријско-српским привредним форумом и Удружењем српских привредника у овој земљи.

Због доброг одзива и заинтересованости за могућа улагања у Републику Српску настављени су билатерални састанци делегације ИРБРС, на захтјев привредника Аустрије.

Извор: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији – РТРС – еКапија

Фото: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији