Делегација Савеза Срба у Аустрији, на челу са предсједником Младеном Филиповићем, обишла је протеклог викенда три покрајине – Тирол, Ворарлберг и Салцбург. Током ових посјета, Филиповић и Александар Матић састали су се са представницима покрајинских заједница и организацијама у три покрајине.

Уз срдачну добродошлицу коју су приредили домаћини и кроз конструктивну комуникацију сви су показали спремност на свеобухватан рад и реализацију будућих пројеката. Састанак у Салцбургу одржан је у просторијама Генералног конзулата Србије уз присуство генералног конзула Вере Вукићевић.

Прилика за дијалог

Чланови Управног одбора Савеза Срба посјетили су и храм, који је тренутно у изградњи, у Куфштајну, гдје им је домаћин био отац Михаил Гавриловић. Обје посјете су пружиле, како истичу, драгоцјену прилику за дијалогом и јачање веза између Срба у Аустрији, као и дефинисања јасних циљева који су за свеобухватну добробит цијеле српске заједнице у Аустрији. Филиповић истиче да посјете покрајинама имају за циљ мапирање српских удружења и организација на нивоу Аустрије, и да Савез, који има нову управу, представља свој програм и циљеве, а уједно се информише о проблемима тамошњих српских удружења.

„Радимо на сабирању свих организација при покрајинским заједницама и желимо да направимо структуру функционисања са Савезом. Наш циљ је да Србе окупимо око заједнички дефинисаних циљева и стратегија. Желимо да помогнемо у решавању постојећих проблема унутар заједница“, објаснио је он.

Оживљавање заједнице

Филиповић истиче да Савез тежи да „оживи“ заједнице које су у стању мировања, и уједно их подмлади.

„Савез неће бити неко ко ће се мешати унутар организација, већ жели да буде координатор и носилац најзначајнијих пројеката који су од националног интереса у Аустрији. Један од приоритета је да пружи подршку изградњи капацитета удружења и клубова да што ефикасније и ефективније делују у оперативном смислу у подршци нашем народу у Аустрији. Заједнице и клубови су ти који су најближи народу“, додао је он.

Нагласио је да ће Савез радити и на повећању медијске видљивости српске заједнице у Аустрији, а намјера је и да се повећа политичко ангажовање Срба. Савез ће, каже, имати свој портал на којем ће бити истакнуте најаве сваког клуба и заједнице, и извјештаји са сваког догађаја у Аустрији са циљем подизања видљивости Срба и њиховог умрежавања.

„Нама као Савезу су битна и најмања удружења и обићи ћемо све клубове како бисмо се упознали са свима“, рекао је он.

Финансијска подршка

Филиповић је указао да ће Савез објавити и регистар институција у Аустрији, матици и ЕУ, на основу којег свако удружење, заједница или клуб може аплицирати за финансијску подршку. Поред тога, Савез жели да укључи и људе који су се бавили српским језиком у Аустрији како би дефинисали јасне циљеве спровођења у дијело добијања статуса српског језика.

Извор: Vesti online

Фото: З. Мирковић