Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да ће заједничким присуством на пријему у Београду поводом 32 године од доношења првог Устава Српске и њеног Дана Републике руководства Републике Српске и Србије послати поруку јединства.

„Нама је јединство неопходно са обје стране Дрине како бисмо били заједно без обзира на геополитичка дешавања и међународне притиске и на Српску, и на Србију“, рекао је Клокић уочи пријема.

Он је нагласио да су Српска и Србија ту једна за другу – једна другој пружају подршку и истакао да је веома значајно што званичници Србије учествују у обиљежавању 32 године од доношења првог Устава Српске и 9. јануара – Дана Републике у Београду.

„С обје стране Дрине је један исти, братски народ, који дијели само Дрина, а све остало је заједничко“, нагласио је Клокић.

У Београду се, у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије, одржава традиционални пријем поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 32 године од доношења њеног Устава.

Пријему у Дому војске Србије присуствују Његова Светост Патријарх српски Порфирије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Никола Селаковић, предсједници скупштина Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић.

На пријему, који је почео интонирањем химни Србије и Републике Српске присутни су и министри за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, унутрашњих послова Синиша Каран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, енергетике и рударства Петар Ђокић, саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић, министар здравља Србије Даница Грујичић, као и шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић, који је и домаћин пријема.

Свечаности присуствују и замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, представника дипломатског кора, истакнутих личности из свијета културе, науке, умјетности, привреде и спорта Србије и Српске, академици, генерали, научници, представници завичајних удружења и друге званице.

Десети, јубиларни пријем у Београду поводом обиљежавања два значајна датума – Дана Републике Српске и годишњице проглашења њеног првог Устава, одржава се у организацији Представништва Републике Српске у Србији.

Извор: Глас Српске – Срна

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу