У Амбасади Србије у Вашингтону, одржан је пријем којeм је присуствовао министар Златан Клокић, a поводом пројекције филма „Хероји Халијарда“ која ће се одржати у америчком Сенату.

Он је изразио захвалност Амбасади Србије и Представништву Републике Српске у Сједињеним Америчким Државама што cy подржали приказивање овог филма у америчком Сенату посебно зато што он показује да су кроз историју Срби и Американци били на истој страни. Исто тако је нагласио да ће Влада Републике Српске увијек подржати овакве иницијативе.

– Када год је могуће, то ћемо урадити у сарадњи са Србијом, јер представљамо један народ независно од тога одакле долазимо, са заједничким циљем очувања српског националног интереса и српске културе – рекао је Клокић.

Из ресорног министарства оцјењују да је акција „Халијард“ доказ јединствене слободарске тежње српског народа, ма гдје он живио, те подсјећају да је у Бољанићу код Добоја током Другог свјетског рата за само десетак дана изграђен импровизовани аеродром са којег је спасено више од 60 савезничких пилота.

– Од изузетне важности је да успомену на овај херојски чин чувамо од заборава и обиљежавамо га како и доликује великим дјелима, а један од начина на који то радимо је и промовисањем филма „Хероји Халијарда“ свуда у свијету – наводи се у саопштењу.

На свечаном пријему су, поред бројних званица, присуствовали амбасадор Србије у САД-у Марко Ђурић, режисер филма Радош Бајић, представници српске дијаспоре и породице америчких пилота учесника Халијард мисије.

У америчком Сенату одржана је пројекција филма „Хероји Халијарда“ којој су присуствовали министар за европске интегрцје и међунродну сарадњу Златан Клокић и помоћник министра за међународну сарадњу Немања Ковачевић.

То је бити први пут да у Конгресу буде приказан један српски филм.

Сценарио филма је базиран на истинитом догађају када су Срби спасили више од 500 америчких пилота у Другом свјетском рату.

Редитељ филма Радош Бајић изјавио је да је приказивањем филма указана велика част и екипи и држави.

– Вјероватно је „Халијард“ једини српски, вјероватно и југословенски филм који ће бити приказан на једном таквом значајном мјесту у Америци. Веома је важно што ће отворити нову етапу, рекао бих, у разумијевању нечега што је основа будућности српског народа, а то је, поцртавање пријатељских веза између америчке нације и малог, а поносног нашег српског народа – рекао је он.

Извор: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу – РТРС – СРНА

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу