Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић састао се са градоначелником Шапца Александром Пајићем коме је представио пројекат организације тематских летњих кампова за дјецу из дијаспоре.

Очекује се да током овог љета у камповима које ће у сарадњи са Владом реализовати локалне самоуправе учествује више од 10.000 малишана поријеклом из Србије, а који живе у дијаспори. Министар Милићевић ће наредних дана овај програм представити у градовима и општинама Србије.

Министар Милићевић је истакао да је суштина кампова да млади из расијања упознају своју културно-историјску баштину и традицију, да усаврше знање српског језика и да стекну нове пријатеље који живе на различитим крајевима свијета, али са којима дијеле исто поријекло и идентитет.

„Веома је важно да упознају унутрашњост целе наше Србије, њену културу и историју, а не само Београд или крај из кога потичу. Управо зато кампове организујемо у градовима и општинама широм наше прелепе земље. Очекујемо да ове године кроз кампове прође више од 10.000 малишана, као и да они буду одржани у најмање 40 локалних самоуправа. Идеја нам је да кампове ове године отворе и окупљеној деци се обрате неки од наших најбољих студената који се школују ван Србије, а јасно су исказали намеру да се по завршетку школовања врате у своју матицу“, рекао је министар Милићевић.

Градоначелник Пајић захвалио је министру што је у представљање програма кренуо управо из Мачве и најавио да ће Шабац са задовољством аплицирати за организацију љетњег кампа за младе из дијаспоре. Он је нагласио важност оваквих кампова који ће, како је рекао, сасвим сигурно утицати на дјецу из дијаспоре да пожеле да се једног дана врате у Србију.

Извор: Радио-телевизија Србије – Влада Републике Србије

Фото: Душко Вукајловић