Први „Инвест форум“ у организацији Владе Републике Српске и Инвестиционо-развојне банке Српске биће одржан сутра у Бањалуци, уз учешће више од 300 привредника из Европе и свијета.

„Инвест форуму“ под називом назива „Искористи прилику – инвестирај у Српску“ присуствоваће привредници из Италије, Јапана, Кине, Турске, Швајцарске, Србије, Аустрије, Мађарске, Руске Федерације, Уједињених Арапских Емирата, Хрватске, Грчке, Холандије, Пољске, Словеније, Азербејџана, Чешке, Њемачке, Велике Британије, Бјелорусије и Белгије.

Међу учесницима су и представници власти, привредних комора, дипломатског кора, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

На Форуму ће бити представљене инвестиционе могућности, потенцијали и пројекти Републике Српске с циљем увезивања привредника Републике Српске са привредницима из иностранства ради нових инвестиција, отварања нових радних мјеста и јачања привреде.

Привредницима ће бити презентован стимулативни привредни амбијент Републике Српске, компаније и имовина за коју су заинтересовани страни улагачи, а локалне заједнице ће представити своје пословне зоне, са конкретним понудама за „браунфилд“ и „гринфилд“ инвестиције.

Влада Српске представиће пројекте у секторима привреде и погодности за улагање у Републици Српској, Министарство финансија представља стимулативну пореску политику у Српској за инвестирање, ИРБ ће промовисати инвестиционе потенцијале и могућности улагања у Српској, док ће градови и општине Српске представити могућности инвестирања у пословне зоне.

У другом дијелу званичног програма акценат ће бити на успостављању пословне сарадње привредника, као и сарадње међународних институција/организација и институција Републике Српске, а све с циљем јачања економске сарадње.

„Инвест форум“, који ће бити одржан у уторак у Културном центру Бански двор са почетком у 9.30 часова, биће прилика за разговор о конкретним инвестиционим могућностима и понудама Републике Српске, као и пословна прилика за увезивање привредника Републике Српске и страних привредника, путем партнерства или директних улагања.

Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац изјавио је да је „Инвест форум“ круна свих активности ИРБ-а на промоцији потенцијала Српске, те нагласио да ова банка доводи пословни свијет у Српску.

– Разговарали смо са бројним инвеститорима, привредницима, представницима власти. Били смо домаћини, обишли Европу и свијет, представили наше потенцијале, а сад тај пословни свијет доводимо у Републику Српску, да на лицу мјеста виде све наше предности и зашто је добро улагати у Српску – рекао је Врховац.

Он је истакао да Српска има шта да понуди у области туризма, хидро-потенцијала, индустрије…

– Располажемо значајним ресурсима у области металне и електроиндустрије, индустрије текстила, коже и обуће, дрвопрерађивачке и прехрамбене индустрије, у информационо-комуникационом сектору… Све ово је привукло стране улагаче са којима смо разговарали и форум је прилика за представљање и међусобно увезивање – додао је Врховац.

Подршку форуму су пружили предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, као и предсједник Владе Радован Вишковић.

Извор: РТРС – СРНА

Фото: Уступљена фотографија