Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да Република Српска има изузетан инвестициони потенцијал, те да су неке јединице локалне самоуправе раме уз раме са веома успјешним локацијама за инвестирање у региону, како због постојања пословне инфраструктуре, тако и веома професионалне локалне админситрације.

Митровић је истакао да је Влада Републике Српске усвојила и нове прописе, којима се подстичу инвеститори који запошљавају већи број радника, уводе нове технологије и отварају квалитетна радна мјеста.

Он сматра да треба да се што више говори о потенцијалима Републике Српске, да се покажу предности и прилике за инвестирање, а да је Инвест форум „Искористи прилику, инвестирај у Српску“, који ће данас бити отворен у Бањалуци, прилика да сви потенцијали буде представљени на једном мјесту.

„Програм је конципиран управо тако да се покажу и предности за инвестирање, али и конкретне прилике како по питању пројеката тако и локација. Такође је прилика да пословни партнери размијене информације, а ми смо на располагању да свима заинтерованима дамо додатне податке како о конкретним локацијама за инвестирање, пројектима, тако и уопште о условима пословања“, рекао је Митровић.

Он је напоменуо и да је инвестициони потенцијал Српске препознат и од еминентних међународних кућа, као што је „Фајненшл тајмс“, јер је Српска препозната као једна од малих регија будућности за страна улагања за 2023/2024. годину.

„Овај потенцијал се базира на чињеници да имамо изврсну географску позиционираност, јер смо на самој граници са ЕУ, трошковно смо веома конкуренти, јер пореска политика је међу најповољнијима у региону, контнинуирано радимо на смањењу непореских давања, а значајно смо повећали износ подстицајних мјера за увођење нових технологија, те нудимо тржиште веће од 600 милиона становника на бази слободне трговине“, навео је Митровић.

Подршку форуму су пружили предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, као и предсједник Владе Радован Вишковић.

Извор: Независне новине

Фото: Министарство привреде и предузетништва Републике Српске