Током одржавања манифестације „Дани Српске у Србији“ коју организује Представништва Републике Српске у Београду, посјетиоце очекује богат садржај и програм у 11 градова широм Србије, рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Клокић је истакао да ће манифестација бити свечано отворено у сриједу, 20. септембра, у Народном позоришту у Београду, а затворена 26. септембра у Народном позоришту у Нишу.

– Кроз 11 градова Српска ће се представити у најбољем свјетлу. Ово је пројекат који је покренут 2013. године са идејом да се грађанима Србије на нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали, али и оснажи веза српског народа са обје стране Дрине – нагласио је министар.

Он је навео да се ове године уводи нешто ново, а то је да ће се представити Ансамбл „Венац“ из Грачанице, хор Дечјег културног центра, „Београдски синдикат“, као и Национални ансамбл „Коло“ које ће и отворити манифестацију.

– Од наших умјетника пред публиком у Србији наступиће бањалучка Етно-група „Траг“ и бањалучка музичка група „Оне три“, док ће у Новом Саду бити представљена Енцикопедија Републике Српске – истакао је Клокић.

Клокић каже да је интересовање за ову манифестацију у 11 градова Србије велико и да су претходних година сале биле испуњене до посљедњег мјеста.

– Увијек се тражила карта више, народ здушно прати шта се дешава у Српској и радују се сваком нашем успјеху, што показује наш братски однос. Можемо рећи да је ова манифестација пробудила све оно што смо жељели код народа у Србији  – истиче Клокић.

Он је подсјетио да је Србија до сада Републици Српској донирала преко 96 милиона евра кроз инфраструктурне пројекте које су кандидовале наше општине и градови, али и неке опшптине у ФБиХ у којима је већинско српско становништво.

Извор и фото: РТРС