Република Српска је сигурно мјесто за покретање бизниса и развој привредних пројеката, поручено је на Инвест форуму одржаном у Бањалуци. Форум је окупио више од 300 привредника из 22 земље у организацији Владе Републике Српске и Инвестиционо-развојне банке. Предсједник Републике Милорад Додик позвао је инвеститоре да улажу у Српску и обећао да ће институције бити на располагању свим потенцијалним инвеститорима.

„Искористи прилику – инвестирај у Српску“ мото је под којим је отворен први инвестициони форум. Српска је међу три топ дестинације, која страним инвеститорима може да понуди одличне могућности улагања.

– Да на једном мјесту представимо Републику Српску, да сви они виде и доживе Српску као локацију у којој могу успјешно да развијају бизнис – поручио је Дражен Врховац, вршилац дужности директора ИРБ-а.

Инвест форум је доказ да Српска није у изолацији и блокади, већ да је пожељна дестинација за стране и домаће инвеститоре поручио је и премијер Радован Вишковић. Навео је да су стимулативна пореска политика, те подршка која се огледа у олакшицама, компаративне предности Српске.

– Имамо одлуке Владе које кажу да зависно од инвестиције можемо потецијалног инвеститора да пратимо са одређеним олакшицама које нису уобичајне од тога да извршимо поврат уплаћеног пореза за све новозапослене раднике од једне до три године, ако се они покажу као добри инвеститори у Српској.

Будућим инвеститорима и привредницима представљен је и привредни амбијент Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је разговарао са више иностраних привредних делегација о могућностима улагања у Републику Српску.

Вишковић је упознао саговорнике са потенцијалима којима располаже Република Српска, те представио бројне погодности које се нуде потенцијалним иностраним инвеститорима.

Вишковић је подржао намјеру респектабилне њемачке компаније „Мубеа“ да своје пословне активности прошири на Прњавор, гдје намјеравају отворити фабрику за производњу аутомобилских дијелова са више од 1.000 запослених.

У разговору са Гералдом Шрамелом директором ове компаније, Вишковић је дао недвосмислену подршку плановима њемачке компаније за отпочињање пословних активности у Српској, истичући да ће Влада дати конкретну и видљиву подршку овој гринфилд инвестицији.

Вишковић се састао и са директором у инвестиционом тиму компаније Алцазар Енергy из Уједињених Арапских Емирата, г. Пјотром Волошченком, а главна тема разговора била је заинтересованост компаније Алцазар Енергy за улагање у Републику Српску, нарочито у области обновљивих извора енергије, као што су вјетар и соларна енергија.

Представници турске групације „Догуш“ изразили су спремност да своје пословне активности прошире и на Републику Српску.

Током састанка са премијером Радованом Вишковићем, директор пословног развоја турске компаније, Али Бару Алсирт, пренио је интерес ове компаније за ширење пословања и на Републику Српску.

Вишковић се састао и са представницима аустријске компаније Инфинити медија.

Привредници из Кине представили су Вишковићу компаније из разних привредних грана од трговине, пољопривреде, финансија, прерађивачке индустрије, ИТ сектора, те су овом приликом изразили жељу за сарадњом у области дрвопрераде, прераде морских плодава у Републици Српској и њиховог пласирања на тржиште ЕУ, као и интерес за оснивањем кинеске банке на територији Републике Српске.

Вишковић је разговарао и са регионалним менаџером за Европу организације AIM Global foundation из Уједињених Арапских Емирата Кингом Кржимовском.

Предсједнику Владе Републике Српске представљен је Годишњи инвестициони конгрес – „AIM Congress“, који организује ова међународна фондација.

Огромне су прилике за улагања у Републику Српску, која је богата природним ресурсима, рекао је представник компаније из Уједињених Арапских Емирата „Алказар енерџи“ Пјотр Волошченко који је присуствовао „Инвест форуму“ у Бањалуци.

Извор: РТРС – СРНА

Фото: Влада Републике Српске