Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је у Нишу обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Предсједник Републике Српске изјавио је да Срби морају да буду јединствени око власти и својих институција, али да борбени политички активизам не смије да престане.

„Не желимо никоме да узмемо слободу, наивно смо вјеровали када смо ослобађали Балкан и давали слободу другим народима мислећи да ће нам бити захвалини, али нам се вратило на крају прошлог вијека на начин да кажу да ми тлачимо“, рекао је предсједник Додик.

Према ријечима предсједника Српске, ко год је наишао узео је од Срба, који су увијек стајали пред велике, и кад су наишли Турци и Нијемци и НАТО.

Предсједник Републике Српске је нагласио да Нијемци дјелују исто као и када је дјеловао Калај у БиХ када су нападали у Првом и Другом свјетском рату и побили више од пола српске нације.

„Која год се жишка овдје упали, упалили су је Нијемци и слични који на овим просторима не дају Србима да остваре оно што ми данас обиљежавамо“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио да данас успијева српско јединство, а да друге весели ако Срби нису јединствени.

„Желимо да са другима живимо у миру, свако ко је другачији добро је дошао да живи са нама у миру, да с нама развија ово друштво“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је указао да са стране желе да разбију српско национално јединство, желе да ускрате српски национални идентитет у Српској и да отму Косово Србији, те сматрају да је то њихов право.

Предсједник Српске је поновио да не припада „босанским“ Србима већ јединственом, непоколебљивом српском народу који овдје живи.

Предсједник Додик је навео да свједочи да је предсједик Александар Вучић успио да Србију позиционира на право мјесто. „Кад саберете, мислим да радимо најбољи посао овдје“, истакао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Српске  је подсјетио да четврти пут обиљежавају овај датум, који је био иницијатива предсједника Србије Александра Вучића, којем је за то захвалио.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић присуствовао је свечаности поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Франкфурту.

Милићевић је, отварајући „Дане културе Србије“ у Франкфурту, истакао да је чињеница да се овај празник обиљежава ван граница земље јасна порука Владе и предсједника Србије да су сви Срби који живе у дијаспори, далеко од својих огњишта, дио српске заједнице.

Милићевић је на манифестацији, која је окупила велики број грађана српског поријекла који живе и раде у Франкфурту, али и у другим градовима Њемачке, поручио да ће Срби у дијаспори увијек имати подршку своје матичне државе, без обзира на то гдје су рођени, или из ког српског краја њихови коријени потичу.

Ми смо један народ и у мом родном Ваљеву и у Бањалуци и у Беранама и овдје у Франкфурту на Мајни и широм свијета. А ваша Србија је увијек и свуда уз вас, нагласио је министар.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе није само датум у календару, већ симбол нашег поноса, заједништва и оданости нашим коријенима. Он нас подсјећа на вјековне везе које повезују матицу Србију и све вас који живите широм свијета, без обзира на географске раздаљине, нагласио је министар.

Милићевић је изразио жељу да данашњи празник буде прилика за подсећање на храбрости српских предака, који су се уједињени вјековима борили за слободу и просперитет Србије.

Нека свима нама њихова дјела буду подстицај да се гдjе год живjeли боримо за слободу, правду и истину, како бисмо изградили бољу будућност, поручио је министар.

Милићевић се посебно обратио српској заједници у Њемачкој, за коју је истакао да је најбољи амбасадор Србије како у Франкфурту, тако и у свим другим градовима у којима Срби живе широм Западне Европе.

Нека нас у данима који долазе води дух српског јединства, слободе и националне заставе. Нека нас подстакне на то да заједно радимо на напретку нашег народа и промовисању наших вриједности гдје год да се налазимо, закључио је Милићевић.

„Дани културе Србије“ у Франкфурту су трајали од 15. до 17. септембра на тргу Росмаркт, у Франкфурту на Мајни.

Организатори су Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту и Централни савет Срба у Хесену, а партнер ове манифестације је, између осталих, и град Нови Сад.

Аустријски савез српског фолклора (АССФ) свечаном академијом у Клагенфурту обиљежио је Дан српског јединства, слободе и националне заставе у присуству великог броја сународника. Након подизања српске заставе уз интонирање химне, почасне званице обратиле су се присутнима, а после тога услиједио је и богат културно-умјетнички програм. Свечаности је присуствовао Жарко Обрадовић амбасадор Републике Србије при ОЕБС и организацијама при УН у Бечу, генерални конзул Републике Србије у Републици Аустрији, Вера Вукићевић, шеф представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

„Овај празник је важан дан за све Српкиње и Србе како у Аустрији, тако и у целом свету. Захваљујемо се КУД Завичај из Клагенфурта, који су нас подржали у организацији свечане академије и свим Српкињама и Србима широм света који свечано обележавају овај дан. У вековима и годинама страних владавина, српски народ је успео да сачува српски језик, обичаје, културу и традицију и управо је овај празник свих Српкиња и Срба доказ да је борба за очување идентитета била успешна. Дан српског јединства, слободе и националне заставе је дан посвећен нашим прецима који су се борили да очувају наше корене и подсећа нас ко смо, коме народу припадамо и одакле смо”, истакао је предсједник Аустријског савеза српског фолклора Александар Станковић.

Српска заједница широм Италије обиљежила је Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Извор: Предсједник Републике Српске – Влада Републике Србије – Расејање.инфо

Фото: Предсједник Републике Српске