Република Српска и Србија славе 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Централна манифестација обиљежавања је у Нишу, којој ће присуствовати предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић.

На прослави ће бити и бројни званичници Српске и Србије који су позвали српски народ, гдје год да живи, да на својим кућама истакну народну заставу – „тробојку“.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе, заједнички празнују.

Празник је установљен 2020. године, као сјећање на дан пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Ова битка спада међу најважније догађаје у српској историји, била је одлучујућа за слом Централних сила, јер је мјесец и по дана касније, Аустроугарска капитулирала.

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић, у име предсједника Србије Александра Вучића, присуствоваће данас обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Франкфурту на Мајни.

Овај празник ће први пут бити организовано прослављен и ван граница Србије и Републике Српске.

Милићевић је рекао да је данас велики дан за Србе у Франкфурту, који симболизује заједништво, храброст и повезаност са коријенима.

– Велико је задовољство, част и привилегија бити данас овдје, са својим народом. Велика је част бити изасланик предсједника Србије и то је потврда да ће Србија увијек бити уз свој народ било гдје у свијету – истакао је Милићевић.

Он је поручио да је важно окупљање око заставе у Србији, Републици Српској и ван граница јер се тиме показује оданост српским вриједностима.

– Окупљамо се око наше заставе, симбола садашњости, прошлости и будућности – рекао је Милићевић.

Он је нагласио да је јако важно сачувати српску културну и историјску баштину ван граница српских простора.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон најавио је да ће се на Дан српског јединства српска застава вијорити гдје год куца српско срце и да ће Срби тако прославити национални празник, не само у Србији и Републици Српској, већ и у региону и широм свијета.

Гујон је истакао да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембра празник за Србе гдје год да живе јер, осим химне и државне заставе – тробојке са грбом, имају и народну, а то је тробојка без грба и она не представља државу већ народ.

„Срби могу да истичу ту заставу свуда где живе, уз поштовање земаља у којима се налазе, било да су у Европи, Америци или Аустралији, јер то представља њихов народ. То је једна предност коју имају Срби, јер други народи имају само државне симболе, а Срби имају и народне симболе“, навео је Гујон.

Он сматра да је веома добра ствар што су предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик прије три године у празнике уврстили Дан српског јединства, слободе и националне застасве у Србији и Републици Српској као дан за цијели српски народ, а не само за Србију и Српску.

Он је истакао да је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону финансирала израду једног спота и нову верзију старе пјесме „Српкињица једна мала“, која говори о тробојци.

„То смо учинили како бисмо ове вечне традиционалне вредности приближили млађим нараштајима. Тај спот ће бити емитован на телевизији и друштвеним мрежама, јер песма уједињује народ и све Србе. То је нит која повезује све српске заједнице широм света“, навео је Гујон.

Он је најавио да ће поводом Дана српског јединства, слободе и национална заставе широм свијета бити приређени свечани догађаји.

„Тиме ћемо на делу да покажемо јединство и да се не стидимо наших симбола. Напротив, показаћемо да смо веома поносни на њих и да то треба неговати“, истакао је Гујон.

Он је указао да 15. септембар није насумично изабран за Дан српског јединства, слободе и националне заставе, јер је на тај дан 1918. године пробијен Солунски фронт.

„То је важан дан не само за Србију већ и за целу Европу, која је тада почела да се ослобађа. Желим да истакнем да у том пробоју српски војници нису били само из тадашње Србије већ и из Црне Горе, из данашње Републике Српске, из БиХ, Хрватске, али и из дијаспоре. Дошли су из Америке бродом да се боре за слободу свог народа и слободу наше Србије“, подсјетио је Гујон.

Он сматра да је јунаштво бораца који су пробили Солунски фронт прави примјер данашњим нараштајима како се треба борити за слободу и за своју државу и народ.

Извор: РТРС – СРНА

Фото: Град Зворник