Град Требиње са Херцеговачком кућом побједник је избора – најбоља свјетска прича о одрживом туризму.

Такмичење је одржано у оквиру Међународног сајма туризма у Берлину. Друго мјесто заузела је прича из Перуа, а треће из Канаде.

Још једно, свјетско признање из области туризма за Требиње. Први човјек Требиња поручује да је ово велики успјех града, Туристичке организације Требиња и Републике Српске. Наглашава и да је ово признање додатни подстрек свима који су учествовали у овом пројекту.

– Искористио бих прилику да се захвалим и мом замјенику који је директно учествовао у апликацији, Херцеговачкој кући, туристичкој организацији, људима из локалног економског развоја који су такође дали свој допринос приликом аплицирања у овом пројекту тако да ово је, у ствари, једна порука да тимски можемо да освојимо слободно могу да кажем у области туризма свијет – рекао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Стручни сарадник у градској Туристичкој организацији Жарко Вицо рекао је новинарима да је Требиње остварило велики успјех, узевши у обзир да је и свјетска туристичка перспектива одрживи туризам.

– Имао сам срећу да учествујем прије седам – осам година на сајму туризма у Берлину и видио сам у ствари колики је значај тога сајма. То је сами свјетски туристички крем који се одржава на свијету тако да ова награда треба да нам буде свима задовољство и вјетар у леђа за даљи рад – додао је Вицо.

Градоначелник Требиња подсјећа, да је, када се радила стратегија развоја Требиња, прије три године, речено да се прижељкује и да је то циљ да Требиње буде најпожељнији мањи град на Западном Балкану до 2030. године.

– Корачамо правим корацима и показујемо да ће то Требиње сигурно да буде ако већ и није – истакао је Ћурић.

Оно што сигурно већ јесте – на туристичким мапама Европе и свијета Требиње је препознато као туристичка дестинација коју треба посјетити.

А, да је туристички интересантно доказује број туриста који посјети град на југу Републике Српске.

Извор: РТРС

Фото: gotrebinje.com