У Бањалуци је под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, почео први Форум дијаспоре који је окупио 100 учесника из више од 20 земаља.

У 9.30 часова предвиђено је отварање Форума и одржавање пленарне сједнице у Административном центру Владе Републике Српске, а у 11.00 часова панел-дискусије о теми „Културно и научно умрежавање са дијаспором и хуманитарне активности“ и „Економски потенцијали сарадње Републике Српске и дијаспоре“, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

У 15.00 планиран је историјски час у Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици.

Савјетник предсједника Републике Нина Сајић изјавила је раније да је циљ овог скупа успостављање трајних механизама за јачање привредне и културно-научне сарадње између Републике Српске и српског народа у расијању.

Она је навела да се овим форумом, такође, жели подстаћи дијаспора да инвестира у Републику Српску и додала да је намјера предсједника Републике да Форум дијаспоре постане традиција и да се одржава једном годишње.

„Првом форуму дијаспоре присустоваће око 100 учесника из више од 20 земаља. Међу учесницима су угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламента, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних и студентских организација…“, појаснила је Сајићева.

Према њеним ријечима, предвиђено је да се учесницима Форума на пленарној сједници обрате предсједник Српске Милорад Додик и предсједник Владе Жељка Цвијановић.

Првом форуму дијаспоре присуствоваће предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Након пленарне сједнице биће одржане панел-дискусује.

Уочи Форума дијаспоре у Административном центру Владе Републике Српске синоћ је одржан пријем за учеснике сутрашњег скупа.