Пројекат „Знаменити Срби“ је  културна манифестација васпитнo-едукативног карактера која ће се одржати ове године и која има за циљ да окупи младе из Републике Србије, Pепублике Српске, региона, те српске дијаспоре са јединственим циљем, а то је очување српског културног идентитета.

Планирано је да се пројектом обухвате млади од 10 до 15 година основних школа, клубова и заједница из Србије, региона и српске дијаспоре. Пријава такмичара ће се одвијати као и за прво српско међунардно квиз такмичење ,,Немањићи“ преко школа, цркава, клубова, удружења и других српских организација из дијаспоре. Свака екипа биће састављена од три члана. За рад екипе одговараће одговорна лица (наставници или друга задужена лица). Све екипе ће се припремати по скрипти који ће израдити организатор за ово такмичење. Организациони одбор је задужен и одговоран за целокупни ток такмичења. У завршници такмичења учествоваће осам најуспјешнијих екипа из свих дијелова свијета. Планирано је да се у Подгорици и Бања Луци одржи полуфинале, а велико финале у Београду. Такмичење ће се одвијати под надзором оформљеног жирија састављеног од еминентних стручњака из различитих области. Финале ће бити одржано уз радио и ТВ пренос за српске просторе и просторе српске дијаспоре.

Планирана је сљедећа динамика такмичења:

1. Евиденција пријављених екипа (октобар/новембар 2020. године)

2. Прво „online“ такмичење (почетак децембра 2020. године)

3. Друго „online“ такмичење и избор осам најбољих екипа (друга половина децембра 2020. године)

4. Полуфинално такмичење у Подгорици и Бања Луци (јануар 2021. године)

5. Финално такмичење у Београду (крај јануара 2021. године)

Организатор квиз такмичења је Фондација „Мир Божији“ из Бања Луке, док су суорганизатори пројекта НВО „Стари Мостови“ Херцег Нови и Удружење грађана „Неимари“ Београд.

Пријаве екипа трају од 12.10.2020 до 12.11.2020. године, a образац за пријаву можете преузети са сајта https://nemanjici.site/.

Јавни позив можете пронаћи ОВДЕ

Пројекат су подржали Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Републике Србије, Министарсво за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске и Министарство просвете Владе Републике Србије и Републике Српске.

Извор: Фондација ,,Мир Божији“