У оквиру Првог форума дијаспоре организовани су панели- културно и научно умрежавње са дијаспором и хуманитарне активности и економски потенцијали сарадње. Иако је оцијењена као добра, учесници су сагласни да би та сарадња требало да се институционализује. Чули су се и конкретни приједлози.

Више од 100 учесника различитих професија дошло је са истом жељом- ојачати везу Републике Српске и дијаспоре. У свијету живи више од четири милиона Срба. Професор на њемачком Универзитету у Регензбургу Дарио Видојковић сматра да је то недовољно искоришћен и организован ресурс. Зато предлаже да се, по угледу на Србију, оснује канцеларија за дијаспору, али и отворе одбори, чак и у земљама гдје већ постоје представништва.

– У Њемачкој представништво постоји само у Штутгарту. Међутим, важни центри попут Берлина или Минхена у Баварској, који су економски и политички јаки центри, нису обухваћени, а ту имамо доста народа, неколико десетина хиљада Срба, и то је потенцијал који треба користити – сматра Видојковић. Дијаспора је један од темеља на којима градимо односе- она се залаже за добру слику о српском народу у свијету. На то, али и на проблеме, указује шеф Представнишва Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

– Грађење добре слике би без дијаспоре ишло тешко, јер носимо терет рата, посебно у Вашингтону, гдје институције и медији имају негативно расположење према Србима, посебно Републици Српској. Не говорим о томе колико је битно да сачувамо идентитет у тешким околностима, али у контексту побољшања односа и нормализације са САД, дијаспора је стуб на који морамо да се ослонимо – каже Кесић.