Аустријска Pewag групација наставља да инвестира у Републику Српску, а наредне године планирају да у Српцу отворе нову фабрику у области индустријског текстила чија би вриједност била око два милиона КМ и запошљавала би око 80 радника.

Захваљујући ангажману и подршци Представништва Републике Српске у Аустрији, Pewag групација је претходних година већ реализовала значајне инвестиције у Српској, а посљедњих година сарађују са предузећем „Хидраулика-флекс“ Лакташи које је ексклузивни заступник и партнер ове аустријске компаније за подручје БиХ и Србије за транспортне ланце и све типове ланаца који се користе за разне намјене у индустрији.

– Посредством и директном подршком Представништва Републике Српске у Аустрији остварена је једна од најзначајних инвестиција у металном сектору у Републици Српској од аустријске Pewag групације, са оствареном инвестицијом у висини више од осам милиона КМ, планираним даљим инвестицијама више од четири милиона КМ, те отварањем више од 150 нових радних мјеста – рекао је Срни шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Филиповић је додао да је веома значајно да се и у овим изазовним временима одржава континуитет страних инвестиција, те да Представништво Републике Српске у Аустрији активно ради на промоцији привредних потенцијала Српске, а сарадња са Pewag групацијом је један од најважнијих пројеката.

– Поред досадашњег успјеха Хидраулика-флекса, кроз наредни инвестициони циклус у сарадњи са аустријским партнером, може постати један од водећих предузећа у производњи металних дијелова за домаће и страно тржиште, те би се позиционирала као лидер у региону не само у области производње, него и дистрибуције Pewag производа у БиХ и Србији –  истакао је Филиповић.

„Хидраулика-флекс“ се бави производњом металних дијелова за домаће и страно тржиште. Запошљавају око 80 радника, углавном младих људи, машинског образовања.

Уз аустријског партнера са већ оствареном инвестицијом у 2019. години више од осам милиона КМ, као и новопланираном, „Хидраулика-флекс“ планира проширење производних капацитета и извозних активности чиме би се заједничким активностима, у наредне три године, повећао број запослених са 80 на више од 200 радника, што обухвата развој, производњу, продају, као и услужне дјелатности у оквиру Pewag групације.

– На иницијативу партнера из Аустрије, у 2020. години инвестирано је додатно више до два милиона КМ у израду новог прозвода /ланчаници за елеваторе/ са 20 нових радника, те отворена нова фирма за развој и пројектовање искључиво за Pewag групацију. Планирана је и нова инвестиција у 2021. години од такође два милиона КМ која има потребу за нових 80 радника у новом погону /новој фирми/ за производњу дијелова од индустријског текстила за Пеwаг групацију – рекао је Филиповић.

Он је додао да инвестиција обухвата куповину земљишта, изградњу инфраструктуре са објектима за производњу и набавку нових машина за обраду индустријског текстила, а о овој инвестицији недавно је говорио и Млађан Драгосављевић, начелник општине Србац, током посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика овој локалној заједници.

Драгосављевић је рекао да је у току процес регистрације предузећа у Републици Српској која ће водити ове активности.

– Са припремама за изградњу објекта кренуће се одмах након формирања новог скупштинског сазива када ће се обавити потребне техничке процедуре – истакао је Драгосављевић, наводећи да је до реализације пројекта дошло захваљујући Представништву Републике Српске у Бечу на челу са шефом Представништва Младеном Филиповићем коме је захвалио на ангажману и помоћи у посредовању.

Pewag група је један од најстаријих и највећих произвођача ланаца на свијету, а данас је један од водећих свјетских произвођача. Успјех се темељи на софистицираним, врхунским квалитетним производима који су развијени по свјетским стандардима.

Посједују ланце творница широм Европе и нуде богату, висококвалитетну палету производа.

Source: RTRS