Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је са делегацијом Националног драмског театра из Санкт Петербурга „Александрински“, који је један од најстаријих театара у Русији.

– Пожелио сам им добродошлицу у Републику Српску и да успоставе добру сарадњу с нашим позориштима – навео је Додик.

Позориште „Александрински“ је један од симбола Санкт Петербурга.

Основано је 1756. године и прво је руско професионално позориште.

Тривић: Изузетна досадашња културна размјена са Русијом

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић оцијенила је изузетном досадашњу културну размјену између Русије и Српске.

Током састанка у Бањалуци са првим секретаром Амбасаде Руске Федерације у БиХ за културну сарадњу Пичугин Јуријем и делегацијом Националног драмског позоришта „Александрински“ из Санкт Петербурга, Тривићева је поздравила ову, као и сваку другу могућност размјене позоришних и културних садржаја.

На састанку је било говора о досадашњој и предстојећој сарадњи са сродним установама из Републике Српске, међусобној размјени и њеној важности, саопштено је из ресорног министарства.

Делегацију Националног драмског позоришта „Александрински“ предводио је директор Сергеј Јемељанов.

Јемељанов је и члан комисије за културу Државног савјета Руске Федерације, који припрема организацију важне манифестације у оквиру културне сарадње са Републиком Српском за наредну годину – „Дани Александријског позоришта у Србији и Републици Српској“, о чему је упознао Тривићеву.

Осим директора Јемељанова, руску делегацију чинили су и Данијил Толмачов, замјеник директора Позоришта „Александрински“, Ана Томчик, руководилац Департмана Позоришта за међународне пројекте, те Георгиј Енгељгардт, специјални представник Руског центра за науку и културу у Београду.

Извор: Глас Српске-Срна

Фото: Милорад Додик