Град Приједор се, захваљујући сертификату за повољно пословно окружење – БФЦ, сврстао међу локалне заједнице које лакше долазе до донаторских и кредитних средстава домаћих и међународних институција.

Начелник градског Одјељења за привреду и предузетништво Раде Росић рекао је да је овај сертификат потврда да Приједор развија повољан пословни амбијент и порука домаћим и страним инвеститорима да у градским властима имају поузданог партнера.

Росић каже да је за очување овог сертификата неопходно задовољити 12 веома захтјевних критеријума и 74 подкритеријума.

– У претходном периоду смо прошли кроз низ сертификација и ресертификација и то нам је помогло да домаћим и страним инвеститорима покажемо да могу бити сигурни да Градска управа има све подстицаје и процесе који су неопходни да се инвеститори могу ослонити и да имају поузданог партнера – изјавио је Росић.

Руководилац Привредне коморе Републике Српске, подручног центра Приједор, Дијана Ђаковић истакла је да је у Српској до сада само 12 локалних заједница испунило неопходне критеријуме за добијање БФЦ сертификата.

Она је навела да сертификате додјељује Привредна комора Републике Српске, која је технички секретаријат регионалног БФЦ програма сертификације за Српску.

– Стандард су препозале локалне самоуправе и многе су заинтересоване за његово увођење, управо из разлога што он нуди конкретан водич за активности како изградити или унаприједити већ постојеће организационе структуре ка привредном развоју – истакла је Ђаковићева.

Она је додала да стандард повећава транспарентност рада, што је важно за инвеститоре и донаторе и исто тако намеће да се одлуке које су важне за привреду доносе кроз дијалог.

Сертификат се стално унапређује, а у Републици Српској у примјени је трећа едиција сертификације и у припреми четврта.

Власник предузећа за производњу пластичне галантерије „М и М“ Драго Мандић рекао је да овај сертификат користи свима који се баве било каквим бизнисом.

Он је навео да сертификат користи свим привредницима јер могу лакше доћи до података о фирмама и шта се све може постићи у окружењу као што је Приједор.

– Комуникација је на далеко вишем нивоу него што је код локалних заједница које немају такав сертификат – рекао је Мандић.

Привредници истичу да су предности БФЦ сертификата, односно повољног пословног окружења, видљиве у пракси, поготово када је у питању сарадња са домаћим и иностраним партнерима.

Граду Приједору је, међу 30 локалних самоуправа са Западног Балкана, недавно на конференцији „Партнерство за конкурентнији регион“ у Дубровнику уручен БФЦ сертификат, који је први пут добио 2012. године.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: СРНА