Културна манифестација „Вишњићеви дани“ биће одржана од петка до уторка, 4. до 8. новембра, у Бијељини у знаку јубилеја 120 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и 130 година од рођења нобеловца Иве Андрића, изјавио је предсједник бијељинске „Просвјете“ Славиша Микић.

Свечана академија, као централни догађај, биће одржана у понедјељак 7. новембра, у 19.30 часова у Центру за културу „Семберија“.

Бесједу ће одржати писац Миливоје Млађеновић, а наступиће Хор „Србадија“, глумци Градског позоришта „Семберија“ и ученици бијељинске Гимназије „Филип Вишњић“.

Из богатог програма манифестације издваја се представа „Хасанагиница“ Градског позоришта „Семберија“, која ће бити одиграна у суботу, 5. новембра, у 20.00 часова.

Улаз за ово прво извођење након недавне премијере је бесплатан, али је број мјеста ограничен и грађани карте треба да преузму раније на билетарници Центра за културу.

Организатор 29. манифестације „Вишњићеви дани“ је бијељинска „Просвјета“, покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Бијељина, а Микић каже да је одлика једне од најстаријих и највећих манифестација културе висок умјетнички квалитет програма.

– Бијељина, враћајући дуг Филипу Вишњићу, прави залог за будућност, улаже у младе генерације, едукују се будући професионалци у области умјетности у културе, као и будућа публика – да чувамо од заборава вриједности литературе и цјелокупне нематеријалне културне баштине српског народа – рекао је Микић.

У оквиру „Вишњићевих дана“ биће одржане промоције књига „Пансион госпође Хаџивуковић“ Тихомира Несторовића и „Дневник ратног хирурга“ Миодрага Лазића, поетско гусларско вече посвећено Вишњићу, изложба „Папир говори“ о папирном новцу Србије и Југославије од 1887. до 1996. године, која долази из архива Врања, као и програм који су припремила слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Традиционално, биће одржано такмичење рецитатора и бесједника за ученике основних и средњих школа, као и округли сто о положају културе у Бијељини.

„Вишњићеви дани“ почињу у петак, 4. новембра, у 10.00 часова, полагањем цвијећа на споменик Филипу Вишњићу и подизањем заставе манифестације на градском тргу у Бијељини.

Манифестација ће бити завршена у уторак, 8. новембра, празничном литургијом и поменом Вишњићу у бијељинским храмовима, те додјелом награда побједницима литерарних конкурса и такмичења рецитатора и бесједника.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Семберија инфо