Широм Републике Српске и Србије обиљежен је Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембар, којим се уједно обиљежава 103. годишњица пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Дан српског јединства, слободе и националне заставе није само празник Републике Српске и Србије, већ свих Срба, гдје год они живе. Такођер, на централној манифестацији у Београду истакао је да: „Ми у Републици Српској смо загледани у Србију, и ми је волимо. Ми имамо своју Републику, али наша држава је и Србија“.

На свечаном обиљежавању овог свесрпског празника у Београду предсједница Српске Жељка Цвијановић честитала је празник пред окупљеном масом рекавши: „Свим нашим људима у Републици Српској, Србији, региону и цијелом свијету честитам Дан српског јединства, слободе и националне заставе“. Дан српског јединства, слободе и националне заставе велики је празник који треба да покаже да је српском народу потребна слога – истакла је предсједница.

Предсједник Србије Александар Вучић обратио се маси од више хиљада људи на Савском тргу у Београду пославши веома снажну поруку: „Кажу, измислили сте празник. Измислили смо пробој Солунског фронта, ако ћемо тако, измислили смо и Стефана Немању. Нисмо! Измислио је Стефан Немања нас. Очекују од нас да им се правдамо и да им се вечерас извињавамо и да кажемо извините молим вас што имамо нашу заставу. Никада више за српску тробојку нећемо да се извињавамо, носићемо је са поносом, носићемо је свуда по свијету“.

Дан почетка пробоја Солунског фронта одабран је као национални празник јер је ријеч о великом дану у националној историји. Одабран је као општи српски празник који неће бити везан само за Републику Српску и Србију, већ и за све Србе на простору бивше Југославије и у емиграцији. Манифестицији је присуствало неколико хиљада људи.

Извор: РТРС

Фото:  instagram.com