Дугометражни документарни филм “Теслин народ“ редитеља Жељка Мирковића биће приказан премијерно 16. фебруара од 19 сати на америчком јавном сервису PBS у част Дана државности Србије, на каналу „WVIZ World“ из Кливленда, саопштили су продуценти.

Наратор остварења и у улози Николе Тесле у играном сегменту је домаћи глумац који живи двије деценије у САД – Жељко Димић или Џек Димић, а сценарио потписују Милош Растовић, Марко Лопушина, као и режисер и продуцент – Жељко Мирковић.

Филм ће имати ТВ премијеру на WVIZ – виртуелном каналу 25 групације Public Broadcasting Service – PBS, члан телевизијске станице из Кливленда, државе Охајо.

Документарни филм „Теслин народ“ до сада је уврштен у престижне архиве САД и свијета.

Запажени филмски пројекат је освојио многе награде по свијету и имао квалификације за Номинацију награде Оскар.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло прије више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, публика у филму упознаје и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке академије наука, српске инжењере – творце Аполо програма, Оскаровце са наших простора – Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе чије је име уписано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“.

Такође, сценарио приповиједа и многе занимљивости као што је да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

„Теслин народ“ је снимљен и као документарни серијал и цјеловечерњи биоскопски филм, рађен је у продукцији „Оптимистик филма“ и РТС-а, на иницијативу Tesla Science Foundation из Филаделфије.

Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савјет за креативне индустрије предсједнице Владе Ане Брнабић, Српски Народни Савез (СНФ) из Питсбурга.

Извршни продуценти су Никола Лончар, Ђорђе Јовичић, Микан Велиновић, Борислав Јовичин.

Извор: РТРС-ТАНЈУГ

Фото: Screenshot/YouTube