У мјесту Трескавац надомак општине Рибник, седма манифестација Повратак воденицама. И ове године, окупила је мјештане овог села и привукла посјетиоце из разних крајева.

Подно планине Димитор у овом скоро напуштеном селу, вријеме као да је стало. И данас постоје камене дрвене куће, старије од вијека. Баш због његовог етно печата, многи радо долазе у Трескавац, па макар и на један дан.

– Јако је лијепо за мене, можда ради моје генерације, ови млади то тешко прихватају. За нас је то идеално – рекао је Бојан Ћоћкало из Мркоњић Града.

Славко Станаревић из Словеније наводи да је ово заиста лијепа манифестација.

Играло се данас, и свирало, али и јело. На трпези, традиционални, кулинарски специјалитети. Више од стотину извора, краси ово подручје, а жубор потока, простире се кроз цијело село. Старе воденице су и данас дио њега, иако су остале само три, још раде. Успомену на њих чувају и они који више не живе овдје, правећи, њихова минијатурна издања.

– Ово сам кренуо да радим, једноставно да се не заборави. Да сачувам ту традицију старих наших воденица и надам се да ће се сачувати – навео је Ђуро Ивановић из Растоке, Рибник.

Очувати аутохтони изглед овог села, старе занате али и културну баштину, циљеви су одржане манифестације.

– Да сачувамо прије свега ово село, грађевине – навела је Косана Тодоровић предсједник Еколошко-етнолошког покрета „Димитор-Превија“.

Милан Грабеж предсједник организационог одбора манифестације „Повратак воденицама“ навео је да је циљ манифестације окупљање грађана и људи који су се разишли по свијету, да дођу.

Данас у овом аутохтоном етно селу, живи тек 17 становника. Локална заједница настоји, развојем туризма, подстаћи и развој села.

– Оно што је посебно битно јесте да се самим тим враћамо нашим коријенима, одржавамо традицију, покушавамо нашим будућим нараштајима, пренијети све оно како се живјело и како су живјели наши преци – поручила је Далиборка Давидовић замијеница начелника општине Рибник.

Организатори овогодишње манифестације су организациони одбор села Трескавац и Еколошко-етнолошки покрет Димитор, уз подршку општине Рибник.

Извор и фото: РТРС