Почетком септембра широм Европе у биоскопе стиже филм Божији човјек у режији Јелене Поповић. Биографска драма о Светом Нектарију Егинском биће приказивана у Швајцарској, Њемачкој, Аустрији, Норвешкој, Шведској, Белгији, Луксембургу и Великој Британији од 3. септембра посредством дистрибутера Helse Kulturverein.

Филм који никог не оставља равнодушним је прича од доброчинству, вјери, истинској доброти и надању. У 109 минута, филмским језиком осликан је један од највећих грчких светаца, Нектарије Егински, чији је живот обиљежен великим неправдама, прогонима и оптужбама од стране тадашњих челника Грчке православне цркве и Александријске патријаршије.

Био је свештеник обичног народа, његова понизност иритирала је подређени круг свештенства. Оклеветан је, лишен цркве и прогнан. Упркос томе парохијани су га вољели, а вјера у Бога му је цијелог живота била најбоља одбрана.

За разлику од својих надређених Нектарије је бринуо о сиромашнима, учио сељане да читају и пишу, инспирисан примјерима младића који су ступали у свештенство, писао је књиге и држао бесједе које су јачале вјеру народа.

Свети Нектарије је основао манастир на Егини, неплодном и пустом острву, који и дан данас представља светионик ходочасницима.

И последње тренуке живота искористио је да помогне другима: на самрти је предао своју поткошуљу парализованом човеку у болничком кревету до његовог послије чега је човјек устао и проходао.

Филм ће бити приказан на енглеском језику са њемачко/француско/српским преводом у зависности од говорног подручја.

Више информација о филму у ком играју Арис Серветалис, Александер Петров, Мики Рурк, о терминима и градовима у којима ће бити приказан можете пронаћи на: www.helse.ch/event/man-of-god/.

Извор: VESTI online

Фото: Епархија диселдорфска и њемачка