Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић учествовали су на панелу „Односи Србије и Републике Српске са студентском дијаспором – перспективе развоја“ који је, у склопу „Зимске ОССИлације 2019“, одржан у Административном центру Владе Републике Српске.

Током панел дискусије министар Клокић је истакао важност сарадње институција Републике Српске са дијаспором, нарочито са многобројном академском заједницом у иностранству. Упознао је студенте о томе да је у министарству којим руководи недавно формирано Одјељење за дијаспору и да је у току мапирање свих људи, како истакнутих привредника тако и српских студената у расејању.

Том приликом Клокић је предложио потписивање споразума о сарадњи између Организације српских студената у иностранству (ОССИ) и свих осам представништава Републике Српске у иностранству како би се остварио контакт и успоставила сарадња.

Током одржавања панела, министар Рајчевић је најавио покретање апликације која би функционисала као друштвена мрежа и помоћу које би српски студенти у дијаспори комуницирали међусобно, али и са институцијама Републике Српске.

Након панела министри Клокић и Рајчевић су од представника Организације српских студената у иностранству добили захвалнице.

Представници Организације српских студената у иностранству (ОССИ) бораве у Бањалуци поводом „Зимске ОССИлације 2019“ која се одржава од 25. до 27. децембра 2019. године.

 

Извор: РТРС