Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић позвао је заинтересоване да што више аплицирају за понуђена средства из фондова ЕУ, илуструјући то податком да су апликанти из Српске у прошлој години на овом плану учествовали у реализацији 182 таква пројекта, укупне вриједности од око 255 милиона евра.

Клокић је у интервјуу за Срну навео да је поента да што више људи из Српске искористи ову прилику и аплицира за понуђени новац.

– Бенефити су огромни. Увјерио сам се у то док сам обилазио наше фирме које су се пријавиле на неки од фондова ЕУ, прошле и направиле одличну причу. Модернизовале су производњу, унаприједиле пословање, а поента и циљ је да сваке године буде што више таквих примјера – рекао је Клокић.

Клокић је навео да ресорно министарство годинама, на различите начине и путем покренутог сајта „ПРОЈЕКТИЕУ“ анимира и информише заинтересоване апликанте из Српске да прате позиве, пишу пројекте и да се, на крају, пријаве и узму новац из нама доступних фондова ЕУ.

Он сматра да је то донедавно била поприлично компликована прича, бар када је ријеч о Републици Српској, пошто сваки донатор из ЕУ има свој начин пласирања информација о отвореним позивима и до сада је био случај да они који су из Српске заинтересовани за неке од пројеката тешко могу да прате толики број сајтова.

– Због тога смо одлучили да процедуру поједноставимо и све расположиве пројекте објединимо, па смо ове године покренули сајт. Заинтересовани на једном мјесту могу да пронађу буквално све што их интересује, а има везу са актуелним позивима који долазе из различитих ЕУ фондова – рекао је Клокић.

Клокић је истакао да је ресорно министарство администратор ове интернет странице и да редовно ажурирају податке о новим пројектима, те их чине доступним свима који то желе да знају.

– Ту су информације о условима, роковима и количини новца за коју можете да аплицирате. У вези с тим, у посљедњих пет година успостављена је база апликаната из Српске. Њима, невезано за сајт, на дневној основи достављамо информације о отвореним позивима у сфери њихових исказаних интереса. Осим тога, позиве редовно објављујемо и на друштвеним мрежама Министарства – рекао је Клокић.

Повезати дијаспору са матицом

Када је ријеч о повезивању дијаспоре Српске са матицом, успостављеном Регистру дијаспоре и промовисању начина уписа у њега путем недавно објављеног видео-спота, Клокић је рекао да ће оваква промоција бити настављена.

Клокић је оцијенио да је спот прихваћен одлично, биљежи велику гледаност на друштвеним мрежама, а ускоро ће његова промоција бити проширена на поједине телевизије.

– Важно је грађанима приближити овај пројекат након што је Република Српска добила свој Регистар дијаспоре. У видео-споту су практично приказани сви кораци како да се заинтересовани грађани у њега упишу, пронађу одговоре на питања о крајњем циљу Регистра. Регистрација је бесплатна и сигурна – напоменуо је Клокић.

Он је додао да ће ресорно министарство ускоро објавити информацију колико се људи до сада уписало у Регистар.

Ресорни министар каже да су поносни на чињеницу да су се до сада уписали наши људи са разних страна свијета, највише из Њемачке, Аустрије, Швајцарске, Шведске и Грчке, а пријавило их се много и из Аустралије, САД, Белгије и Канаде.

– Људи се свакодневно јављају, а распитују се и удружења која окупљају наше људе у дијаспори, културно-умјетничка друштва… Позивамо све припаднике дијаспоре да се упишу у Регистар и званично начине први корак на успостављању сарадње, која би била обострано значајна – и за Српску и дијаспору – рекао је Клокић.

Задовољство радом представништава Српске у иностранству

Клокић је рекао да је задовољан радом и активностима представништава Републике Српске у иностранству у првој половини ове године, напоменувши да су ова тијела у земљама у којима дјелују обиљежила 30. рођендан Српске.

– Веома сам срећан због те чињенице, нарочито када видим да људи у расејању не заборављају важне датуме и са истим жаром их прослављају далеко од родног мјеста – истакао је Клокић.

Он је навео и да је путем представништава успјешно промовисан Регистар дијаспоре, као и да су појашњавани политички ставови Републике Српске у европским органима, организоване посјете званичника Српске другим земљама, као и бројни корисни конкурси, курсеви и конференције.

Приступити иницијативи Отворени Балкан

Клокић је оцијенио да би Република Српска имала велику корист од приступања БиХ иницијативи „Отворени Балкан“, која би омогућила лакши проток људи, роба, услуга и капитала, а тиме и снажнију економију.

– Економија Српске могла би бити конкурентна и на осталим тржиштима, односно позиционирана на регионалном плану, а готово сигурно би се повећале и инвестиције – напоменуо је Клокић.

Он је указао да је пословно окружење у Републици Српској једно од најповољнијих у регији и то би било препознато и од инвеститора.

– Ако би биле укинуте одређене баријере посредством ове иницијативе – био би омогућен долазак одређеног капитала у Републику Српску. Био би ријешен и проблем протока робе на границама – закључио је Клокић.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу